Linkovi

Klinton: Vikiliks neće poremetiti diplomatiju


Američka državna sekretarka Hilari Klinton sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel nasamitu OEBS u Kazahstanu.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel nasamitu OEBS u Kazahstanu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u Kazahstanu, gde prisustvuje samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, da objavljivanje hiljada tajnih dokumenata Stejt Departmenta "ni na koji način neće uticati" na američku diplomatiju.

Međutim, uprkos njenom optimizmu, državni podsekretar za politička pitanja Vilijem Berns rekao je da je objavljivanje poverljivih dokumenata od strane Vikiliksa "značajno unazadilo" američka diplomatska nastojanja.

On je u svedočenju pred kongresnim odborom, ovde u Vašingtonu, naglasio da otkrivanje tajnih podataka predstavlja "podlu zloupotrebu poverenja".

Između ostalog, tajne američke diplomatske poruke koje je objavio Vikiliks pokazuju da postoji zabrinutost u vezi sa bezbednošću pakistanskog nuklearnog materijala i predanosti Islamabada borbi protiv pobunjenika duž granice sa Avganistanom. Zvanični Pakistan je sve te tvrdnje odbacio.

Za to vreme, Interpol je stavio osnivača vebsajta Vikiliks Džulijana Asanža na listu najtraženijih osoba, pošto je Švedska izdala nalog za njegovo hapšenje zbog istrage u vezi sa navodnim slučajem silovanja u avgustu ove godine.

XS
SM
MD
LG