Linkovi

Hakerska "osveta" zbog pritisaka na Vikiliks


Pristalice Džulijana Asanža ispred londonskog suda tokom održavanja pretresa, 7. decembar 2010.

Grupa hakera izvršila je napad na kompanije koje su uskratile finansijske usluge Vikiliksu, po svemu sudeći iz odmazde zbog pritisaka na lidera te organizacije, Džulijana Asanža.

Grupa pod nazivom „Anonimni“ preuzela je odgovornost za rušenje vebsajta kompanije „Masterkard“, u okviru „Operacije osveta“. Kompanija za izdavanje kreditnih kartica objavila je u ponedeljak da neće prenositi donacije Vikiliksu, koji je izložen političkom pritisku zbog objavljivanja poverljivih diplomatskih depeša Sjedinjenih Država.

Hakeri, koji sebe nazivaju „haktivistima“, i tvrde da se bore protiv cenzure, takodje su oborili sajt švajcarske banke „Post fajnens“ koja je zatvorila bankovni račun Džulijana Asanža.

U medjuvremenu, australijski ministar spoljnih poslova Kevin Rad izjavio je da za objavljivanje tajnih telegrama okrivljuje Sjedinjene Države, a ne Asanža. Rad je izjavio da oni koji su prvobitno predali ta dokumenta Vikiliksu, pravno gledano snose krivicu što su ona distribuirana preko Asanžovog vebsajta. Rad ocenjuje da curenje dokumenata ukazuje na probleme u američkoj zaštiti tajnih podataka.

U intervjuu za agenciju Asošijeted pres Rad je takođe rekao da će Australijska vlada obezbediti pomoć Asanžu, kao što bi to učinila za svakog australijskog državljanina.

„On nam se javio telefonom i zatražio konzularnu podršku i pomoć. Na to smo, naravno, odgovorili pozitivno, kao što bismo odgovorili na svaki takav zahtev bilo kog Australijanca u takvim okolnostima.“

U Sjedinjenim Državama, veliki broj komentatora, kao i neki istaknuti članovi Kongresa, zahtevaju ekstradiciju Asanža kako bi odgovarao za izdaju. Međutim, pojedini pravni stručnjaci podsećaju da Asanžu ipak ne može da se sudi za izdajstvo.

Asanž nije počinio izdaju, jer nije američki građanin, niti može da počini izdaju kao australijski državljanin. Neki pozivaju da bude osuđen na smrt i bude tretiran kao neprijateljski borac i terorista. To je naprosto apsurdno. On jeste prekršio američki zakon, ali su to isto učinili Njujork tajms, Vašington post, Asošijeted pres, pomenite ime bilo koje medijske organizacije u svetu koja je objavila ove diplomatske depeše, i za njih takođe može da se tvrdi da su prekršila američki zakon o špijunaži,“ kaže pravni ekspert Mark Zaid.

Džulijan Asanž se u utorak predao policiji u Londonu i odredjen mu je pritvor bez mogućnosti kaucije, na osnovu zahteva za izručenje iz Švedske, gde je osumnjičen za silovanje. Švedska tužiteljka Marijen Naj kaže da istraga nema nikakve veze sa Vikiliksom i da nema nameru da izruči Asanža Sjedinjenim Državama, ukoliko on bude izručen Švedskoj.

XS
SM
MD
LG