Linkovi

Vitel: Nagoveštaj nove doktrine


Džajls Vitel, šef dopisništva londonskog "Tajmsa" u Vašingtonu.

U govoru američkom narodu povodom situacije u Libiji ranije ove nedelje, predsednik Barak Obama rekao je da su Sjedinjene Države i međunarodna zajednica intervenisali u Libiji kako bi zaustavili masakr i okončali brutalnu represiju Moamera Gadafija nad libijskim narodom. O reagovanju evropskih medija na taj govor, razgovarali smo sa šefom dopisništva londonskog dnevnika „Tajms“ ovde u Vašingtonu, Džajlsom Vitelom.

Vitel: Reagovanje evropskih medija je bilo da je predsednikov govor bio zbunjujuć i konfuzan. Evropski mediji navode da su evropske zemlje krenule u vojnu operaciju u Libiji pod pretpostavkom da će se SAD pridružiti i imati vodeću ulogu. Medjutim, Obama je upravo izjavio da će u konfliktima kao ovaj u Libiji, koji nisu od većeg strateškog značaja za Ameriku, i u svetlu svog iskustva u Iraku i Avganistanu, SAD dati svoj doprinos ali neće predvoditi. To je novi stav za jednu američku adminsitraciju, pa možda i nagoveštaj nove doktrine.

Glas Amerike: U kontekstu mešovitih poruka predsednika Obame, kakav se dalji scenario može očekivati u Libiji?

Vitel: Ukoliko Gadafi bude svrgnut sa vlasti, što žele sve zapadne zemlje, mada ne znaju šta će se posle toga dogoditi u toj zemlji, pretpostavka je da će neka kombinacije opozicije i ostataka starog režima formirati novu upravu pod nadzorom medjunarodne zajednice. To bi u stvari bio proces kojim bi zemlja krenula putem demokratije i izbora. Sa prolaskom vremena sve su veći izgledi da će Gadafi pasti, mada postoji neizvesan elemenat infiltracije Al-Kaide u redove opozicije.

U stvari, jedno od mesta u istočnoj Libiji, iz koga dolazi veliki broj pobunjenika, bilo je izvor stranih boraca koji su otišli u Irak nakon invazije te zemlje 2003. To predstavlja veliki problem za SAD i to je razlog što Vašington do sada nije priznao vladu formiranu od pripadnika opozicije. Dakle, može se očekivati beskrajna lista komplikacija ako Gadafi padne. Ukoliko on ostane na vlasti, imaćemo pat poziciju i mogućnost dubljeg zaglibljivanja SAD, odnosno intervenciju kopnenih snaga.

Glas Amerike: Kako tumačite prenos komande nad vojnim akcijama u Libiji na NATO?

Vitel: Dominantan akter u NATO-u su SAD. Tri od četiri glavna komandanta u toj alijansi su Amerikanci. Glavnokomandujući je američki admiral Stavridis, koji je na sluzbi u NATO-u. Naoružanje je takodje uglavnom američko. Dakle svaka veća operacija NATO-a je istovremeno i velika operacija američkih snaga. Uspeh zapadne strategije će zavisiti od brzine kojom će Gadafi otići, ali ako ostane na vlasti, cena i žrtve za Zapad i SAD će se povećati i postati problematični.

XS
SM
MD
LG