Linkovi

Mekmaster: Nasilje u Šarlotsvilu potpada pod definiciju terorizma


Bdenje tokom noći u Šarlotsvillu za žrtve napada belog rasiste na demonstrante koji su se usprotivili rasističkim demonstracijama

Savetnik predsednika Trampa za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster je u intervjuu za mrežu ABC, rekao da jučerašnje smrtonosno nasilje koje je izbilo na skupu belih rasista u Šarlotsvilu u Virdžiniji "potpada pod definiciju terorizma i da je možda motivisano mržnjom i rasizmom".

Američki sekretarijat za pravosudje je otvorio istragu o napadu automobilom u kojem je stradala jedna osoba tokom protesta protiv demonstracija belačkih nacionalista i rasista u Šarlotsvilu u Virdžiniji. Devetnaest ljudi je tom prilikom ranjeno, dok su dvojica policajaca, koji su pratili nemire iz vazdha, poginula kad se njihov helikopter srušio.

Sekretar za pravosudje Džef Sešns je rekao "Nasilje i ubistvo tokom napada u Šarlotsvilu su udar na srž američkog zakona i pravosudja." On je takodje ukazao " Kada se takve akcije dogode kao rezultat rasne netrpeljivosti i mržnje one prestavljaju izdaju naših suštinskih vrednosti i ne mogu se tolerisati."

Guverner Virdžinije Teri Mekolif je proglasio vanredno stanje pošto je izbio sukob izmedju belačkih demonstranata, odnosno nacionalista koji su nosili oklope i štitove kada su se okupili da protestrvuju zbog uklanjanja konfederativne statue i kontra demonstranata u Šarlotsvilu u Virdžiniji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG