Linkovi

Diplomate iskazale neslaganje sa Trampovom zabranom


Predsednik Donald Tramp potpisuje izvršnu uredbu o ekstremnim proverama putnika, u Pentagonu 27. januara 2017.
Predsednik Donald Tramp potpisuje izvršnu uredbu o ekstremnim proverama putnika, u Pentagonu 27. januara 2017.

Osoblje američkog Državnog sekretarijata koje ima problem sa imigracionom uredbom predsednika Donalda Trampa "ili treba da se složi sa programom ili mogu da idu", rekao je novinarima portparol Bele kuće Šon Spajser u ponedeljak. "Ovde je reč o bezbednosti Amerike".

Spajser je priznao da je diplomatska beleška o neslaganju koja kruži među diplomatama i drugim zaposlenima u Stejt departmentu legitiman način za diplomate da izraze zabrinutost. Međutim, on je dodao da su primedbe na predsednikovu zabranu ulaska u zemlju putnicima iz sedam zemalja sa muslimanskom većinom "potpuno preuveličane i preterane."

"Duga i uvažena tradicija iskazivanja neslaganja u Stejt departmentu podržana je suštinski američkim i ustavnim vrednostima koje ta beleška poštuje a ova izvršna uredba ih gazi", izjavio je za Glas Amerike Harold Hongju Koh, profesor prava na Univerzitetu Jejl, bivši pomoćnik državnog sekretara i pravni savetnik u Državnom sekretarijatu.

U belešci koja je upućena preko takozvanog "kanala neslaganja" izražava se protivljenje nedavnoj uredbi o restrikcijama na ulazak izbeglica i putnika iz određenih zemalja, uz ocenu da se njom "neće ostvariti željeni cilj i da će verovatno biti kontraproduktivna."

Stejt department je saopštio da je svestan beleške ali je odbio da komentariše njenu sadržinu. "Kao što je uobičajena procedura, Stejt department je u kontaktu sa svojim ambasadama širom sveta kada je reč o spoljnopolitičkim pitanjima. Nećemo komentarisati internu komunikaciju", kaže za Glas Amerike jedan zvaničnik sekretarijata koji je želeo da ostane anoniman.

Portparol Bele kuće Šon Spajser drži dokumenta u kojima se poredi sastav Saveta za nacionalnu bezbednost u administracijama Trampa i Obame
Portparol Bele kuće Šon Spajser drži dokumenta u kojima se poredi sastav Saveta za nacionalnu bezbednost u administracijama Trampa i Obame

"Kanal neslaganja" je dugogodišnje zvančno sredstvo za zaposlene u Stejt departmentu da iskažu alternativna mišljenja o političkim pitanjima", izjavio je vršilac dužnosti portparola Mark Toner. "To je važan proces koji vršilac dužnosti Državnog sekretara i Sekretarijat u celini, cene i poštuju."

Prema ranom nacrtu beleške u koji je Glas Amerike imao uvid, u njoj se izražava ozbiljna zabrinutost da zabrana ulaska u SAD neće ostvariti cilj da se "američki građani zaštite od terorističkih napada stranih državljana primljenih u SAD". Takođe se upozorava da će taj potez "neposredno pokvariti" odnose sa ključnim saveznicima u borbi protiv terorizma. U memorandumu se predlažu alternativna rešenja, uključujući poboljšanje procesa izdavanja viza i provere podataka.

Kanal neslaganja uspostavljen je 1971 - u sred neslaganja o politici Vijetnamskog rata - kako bi se američkim diplomatama omogućilo da slobodno govore o spoljnopolitičkim pitanjima.

The State Department Building is pictured in Washington, Jan. 26, 2017.
The State Department Building is pictured in Washington, Jan. 26, 2017.

Obično se svake godine unutar sekretarijata uputi četiri do pet poruka preko "kanala neslaganja", navodi Stejt department.

Kada zaposleni u Stejt departmentu ili američkoj Agenciji za međunarodni razvoj veruju da njihovi nadređeni ne slušaju njihovo mjišljenje, mogu da koriste "kanal neslaganja." U Stejt departmentu, osoblje koje planira politiku ima zadatak da razmotri belešku, distribuira je među ovlašćenima i uputi pošiljaocima odgovor u roku od 60 dana. Oni koji koriste kanal su zaštićeni od odmazde, disciplinarnih mera ili neovlašćenog otkrivanja njegove upotrebe.

Jedna istaknuta upotreba kanala neslaganja prošle godine se ticala Sirije. Više od 50 diplomata Stejt departmenta potpisalo je memorandum u kojem se oštro kritikuje Obamina administracija što nije izvršila vojne udare na snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada zbog konstantnog kršenja prekida vatre u građanskom ratu.

Zvaničnici Stejt departmenta takođe su otkrili u ponedeljak da je sekretarijat dobio brojne telegrame iz svojih ambasada o ogorčenju stranih vlada zbog restrikcija putovanja u SAD iz zemalja sa muslimanskom većinom.

Senat tek treba da potvrdi predsednikovog kandidata za državnog sekretara, Reksa Tilersona, nedavno penzionisanog direktora naftnog giganta Ekson Mobil. Glasanje se očekuje ove nedelje.

XS
SM
MD
LG