Linkovi

SAD: Ukinuti sankcije Iranu ili ne?


Bela kuća upozorava da bi se usvajanjem zakonskog predloga kojim bi se Sjedinjene Države sprečile da ukinu odredjene sankcije Iranu,  prekršile preuzete obaveze neophodne za implementaciju međunarodnog sporazuma o ograničenju iranskog nuklearnog programa.

Ukoliko bi taj zakonski predlog bio usvojen u Predstavničkom domu i Senatu, to bi značilo zabranu ukidanja sankcija protiv pojedinaca i kompanija dok predsednik ne potvrdi da nisu sarađivali sa terorističkom organizacijom Iranska revolucionarna garda, ili sa bilo kim čija je imovina konfiskovana zbog širenja oružja masovnog uništenja.

Bela kuća je saopštila je da se administracija predsednika Obame oštro protivi tom predlogu i da će staviti veto na njega ukoliko Senat i Predstavnički dom usvoje tu meru.

Posledice usvajanja tog zakona, navodi Bela kuća, uključuju potencijalni “kolaps sveobuhvatnog diplomatskog sporazuma koji na miran način I uz verifikaciju sprečava Iran se domogne nuklearnog oružja”.

Iran je prošle godine sklopio dogovor sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i Nemačkom i smanjenju svojih nuklearnih aktivnosti u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija koje su zapadne zemlje uvele zbog navodnih aktivnosti sa ciljem proizvodnje nuklearnog oružja u Iranu.

XS
SM
MD
LG