Linkovi

Spasioci tragaju za četvoricom rudara


Posle eksplozije u rudniku uglja u Zapadnoj Virdžiniji u kojoj je ponedeljak poginulo 25 rudara, spasioci pokušavaju da dodju do četvorice rudara koji još nisu pronadjeni. Postoji nada da su oni uspeli da se domognu šest metara široke prostorije ugradjene u zid rudnika, u kojoj ima dovoljno vazduha i zaliha hrane i vode. Medjutim, nada je sve slabija, jer iz rudnika ne dopiru znaci života.

Guverner Zapadne Virdžinije, Džo Menčin, saopštio je da su spasilačke ekipe probušile nekoliko rupa, u nastojanju da ispumpaju otrovne gasove i prodru do prostorije u kojoj se pretpostavlja da su rudari.

Spasilačke ekipe bi mogle do kraja dana da prodru u okno rudnika Aper Big Brenč, nakon što je jedna od njihovih bušilica prošla kroz sloj zemlje do dubine od oko tri stotine metara. Spasioci su ukupno probušili četiri rupe da bi oslobodili preostali metan pre nego što udju u okno, u potrazi za četvoricom nestalih rudara za koje postoji nada da su preživeli.

Od njih, medjutim, nemamo nikakav odgovor, nije bilo kuckanja u cevi, nema nikakvih signala", izjavio je Menčin.

Noćas je počelo bdenje u gradiću Montkoal čiji su stanovnici saznali imena 25 rudara za koje je potvrdjeno da su poginuli u nesreći, imena kao što su Beni Vilingem, Geri Kverlz i Timi Dejvis Senior, čiji sin, Timi Dejvis Junior, kaže...

Moj otac je bio dobar čovek. Voleo je svoj posao, voleo da bude tu. Da je uspeo da izadje, sutra bi se opet vratio u rudnik.

U toku marta, federalni inspektori za bezbednost rudnika pozvali su vlasnika, kompaniju Mesi enerdži, da se pojavi pred sudom zbog 58 prekršaja u vezi sa sistemom ventilacije i ugljenom prašinom, problema za koje se pretpostavlja da su uzrokovali eksploziju.

To je znak upozorenja – znak da nešto tu nije u redu", ističe Dejvid Mekatir, bivši šef uprave za bezbednost rudnika.

Direktor kompanije Mesi enerdži medjutim sugeriše da je nesreću možda izazvala greška nekog od rudara.

Ovaj rudnik je imao više prekršaja od nekih drugih, ali nije imao nesreće, sve do ove godine", izjavio je Don Blekenšip.

Federalne vlasti najavljuju da će detaljno ispitati rad rudarskog giganta „Mesi enerdži“, kompanije koja je prošle godine morala da plati kaznu od 900,000 dolara zbog kršenja propisa u rudniku Aper Big Brenč – medju kojima je bio i nedozvoljeno visok nivo metana.



XS
SM
MD
LG