Linkovi

U Beogradu održan regionalni skup o izbeglicama

  • Rade Ranković

Milan Roćen, Goran Jandroković i Vuk Jeremić na skupu u Beogradu, 25. mart 2010.

Ministri spoljnih poslova Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore potvrdili su danas u Beogradu privrženost poštovanju prava svih izbeglih i raseljenih u skladu s međunarodnim standardima, bez obzira na njihov trenutni status i odluku o povratku ili lokalnoj integraciji.

Otvarajući međunarodnu konferenciju posvećenu rešavanju pro-blema izbeglica i raseljenih lica u regionu, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je istakao da izbeglice i raseljeni ne smeju biti taoci političkih razlika, niti smeju biti diskriminisani:

"Mi smo sa svoje strane spremni da učinimo sve što je u našoj moći da se ljudska i građanska prava svih izbeglih i raseljenih lica na teritoriji Srbije, koji po startistikama UNHCR ima više od 200.000, do kraja ispoštuju i ostvare. Verujemo da će i svi drugi to uliniti."

Po rečima ministra inostranih poslova Hrvatske Gorana Jandroko-vića sistem koji je utvrđen u Hrvatskoj omogućuje povratak izbeglih i prognanih koji to žele. Poštujući Sarajevsku deklaraciju, u Hrvatskoj je, rekao je Jandroković, do sada obnovljeno 146 hiljada stambenih objekata, a u radove je uloženo 5,3 milijardi evra:

"Povratak ili lokalna integracija – dobrovoljan je izbor svake raseljene osobe. Važno naglasiti da se radi o izboru i da se taj izbor ne može unedogled odgađati. S obzirom na protok vremena, verovatno je kako je većina osoba takvu odluku u praksi već donela. Ale je iz nekih razloga nije formalizovala."

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj
Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj

Problem izbleglica ne sme da uspori evropski put zemalja regiona, istakao je šef crnogorske diplomatije Milan Roćen, a ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj je rekao da samo uz saradnju i učešće svih država regiona problem održivog povratka može da bude prevaziđen, a problemi sa kojima se suoačavaju raseljeni ublaženi:

"Povratnici se i dalje suočavaju sa diskriminacijom pri zapošljavanju, pristupu zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, pravu na penziju i socijalnu zaštitu, posebno kada se vraćaju u područja gde su manjina. Broj obnovljenih stambenih jedinica i dalje ne zadovoljava potrebe, ekonomske prilike su oskudne i često nedostaje infrastruktura."

Savetnik u Direktoratu Evropske komisije za proširenje Andris Kesteris je poručio da će Evropska unija pomoći državama regiona, koje, sa svoje strane, treba da identifikuju sve probleme koje prate izbegličku po-pulaciju, a predstavnik OEBS-a Herbert Salber je ohrabrio zemlje regiona da zajednički rade na rešavanju ovih problema.

XS
SM
MD
LG