Linkovi

Šerman: Vreme za pauzu u sankcijama Iranu


Državna podsekretarka Vendi Šerman u intervjuu sa novinarom Persijskog servisa Glasa Amerike, Samakom Deganpurom
Državna podsekretarka Vendi Šerman u intervjuu sa novinarom Persijskog servisa Glasa Amerike, Samakom Deganpurom

U ekskluzivnom intervjuu za Persijski servis Glasa Amerike, državna podsekretarka i glavni američki pregovarač o nuklearnim pitanjima, Vendi Šerman kaže da SAD veruju novom iranskom predsedniku.

Glavni američki pregovarač o nuklearnim pitanjima u intervjuu za Persijski servis Glasa Amerike kaže da je došlo vreme za pauzu u sankcijama uvedenim Iranu. Državni podsekretar Vendi Šerman je to izjavila posle razgovora izmedju Teherana i svetskih sila koje su američki zvaničnici ocenili kao najsadržajnije proteklih godina.

Razgovori Sjedinjenih Država i drugih svetskih sila sa Iranom, ranije ovog meseca u Ženevi, ocenjeni su kao dobar prvi korak. U ekskluzivnom intervjuu za Persijski servis Glasa Amerike, glavni američki pregovarač o nuklearnim pitanjima, Vendi Šerman kaže da je možda vreme da se zastane u pogledu novih sankcija Teheranu.

"Mislimo da je vreme za pauzu, kako bismo videli da li ovi razgovori mogu da dobiju na zamahu", kaže Šerman.

Državni podsekretar Vendi Šerman kaže da će predsednik Barak Obama i Državni sekretarijat SAD morati da rade zajedno sa članovima Kongresa u tom cilju i da se radi o ozbiljnim razgovorima.

"Neka vrsta ublažavanje sankcija je važna kao prvi korak", ističe Šerman.

Pre samo nekoliko nedelja izjava Vendi Šerman u Kongresu izazvala je buru negodovanja u Iranu i dokaz je nepoverenja izmedju dve zemlje.

"Znamo da je prevara deo DNK. Želimo da budemo sigurni da smo odvojili potrebno vreme za te sveobuhvatne pregovore", objašnjava Šerman.

Konzervativci u Iranu ocenili su da ta izjava Vendi Šerman dodaje još jednu ciglu "zidu nepoverenja", dok su novine dodavale ulje na vatru antiameričkog raspoloženja objavljivanjem karikatura sa glavnim američkim pregovaračem u liku veštice.

"Birala sam svoje reči u odgovoru članu Senata što je, mislim izazvalo odredjenu zabrinutost medju Irancima. Mislim da te reči odražavaju to duboko nepoverenje", kaže američka državna podsekretarka.

Medjutim, neki, poput Izraelaca kažu da postoji razlog da se ne veruje Iranu.

"Ako Sjedinjene Države ili druge članice Saveta bezbednosti UN ublaže pritisak na Iran, oni će se vratiti svojoj staroj politici varanja i uzmicanja i neće biti diplomatskog rešenja za ovaj problem", smatra bliskoistočni analitičar, Džim Filips, saradnik fondacije Heritidž.

Vendi Šerman je rekla Persijskom servisu Glasa Amerike da Sjedinjene Države veruju novoizabranon iranskom predsedniku Hasanu Rohaniju da Teheran ne želi nuklearno oružje. Medjutim, ona je istakla da Iran sada treba da preduzme konkretne korake da bi pokazao da su te reči iskrene.
XS
SM
MD
LG