Linkovi

El Ninjo donosi kišu u Kaliforniju?


Suša u Kaliforniji
Suša u Kaliforniji

Naučnici predviđaju neke promene u vremenskim uslovima koje neće uticati samo na zapad Amerike, već i na delove Azije, Australije i Afrike.

Zapadni deo Sjedinjenih Država zahvatila je ekstremna suša, što je dovelo do požara i nestašice vode.

Suša u južnom delu Kalifornije nastavlja se i ove godine, zbog čega sve veći broj ljudi sadi neuobičajene biljke u svojim baštama.

“Bolno je, jer su neke od ovih biljaka tu već 80 ili 90 godina”, kaže Džen Menc.

Većina biiljaka u Los Anđelesu nisu domaće za to područje i traže dosta vode. Fondacija “Teodor Pejn” već decenijama pokušava da, kroz svoj rasadnik, promoviše i obrazuje ljude o tome koje biljke rastu u Kaliforniji. U poslednjih sedam godina primetno se povećao broj zainteresovanih.

“Koristite manje vode, te u bašti sa domaćim kalifornijskim biljkama uštedite 50 do 80 odsto vode u odnosu na običnu baštu”, preporučuje Kiti Konoli, iz fondacije "Teodor Pejn".

Manjak vode međutim, možda neće biti problem ove zime, kaže klimatolog Bil Pacert.

“Ovo izgleda vrlo obećavajuće kao kapara na prestanak suše na američkom zapadu. Polažemo nade u ovaj El Ninjo”.

El Ninjo je okeansko-atmosferski fenomen i znači da su vode toplije nego obično u ekvatorskom delu Tihog okeana. Naučnici procenjuju da će krajem ove i početkom iduće godine doći do žestokog talasa El Ninja. Prema tim predviđanjima, ove oblasti obojene u zeleno pokazuju gde će tokom predstojeće zime doći do više padavina nego što je uobičajeno. Uticaj El Ninja međutim, prelazi granice Sjedinjenih Država.

“U nekim oblastima u kojima obično ima malo padavina, poput američkog zapada, Perua i Ekvadora, dolaze obilne kiše. Jugoistočna Azija, Indonezija i Filipini, kao i severna Australija – oni su kažnjeni sušom. Do suše dolazi čak i u Južnoj Africi. Dakle, ne postoji kontinent koji koji ne oseti posledica El Ninja”

I mada El Ninjo traje oko godinu dana, drugi fenomen koji je u povoju, mogao bi da traje mnogo duže. Taj fenomen se zove Pacifičke dekadne osclijacije, odnosno PDO i kao posledica, temperature ili skaču ili se spuštaju i to traje godinama ili decenijama, objašnjava naučnik Nejt Mentua, koji se javio putem Skajpa.

“Porast temperatura u PDO-u obično znači više padavina u južnoj Kaliforniji i u jugozapadnim delovima Sjedinjenih Država i severnom Meksiku, što znači da će poboljšati sušnu situaciju na jugozapadu”.

Mentua međutim dodaje da su vremenski uslovi teško predvidivi. Prošla dva El Ninja, došlo je do brzih tranzicija u vrlo hladne uslove, ali i do promene u PDO-u. Dakle, jedna mogućnost je da jugozapad Sjedinjenih Država dobije samo jednu godinu kiše.

Ovi baštovani kažu da će - nezavisno od toga da li će biti kiše ili suše - njihova bašta biti spremna – sa kalifornijskim biljkama prilagođenim da podnesu sve što im majka priroda servira.

XS
SM
MD
LG