Linkovi

40 godina od "Votergejta"


Ričard Nikson se oprašta od osoblja Bele kuće nakon što je podneo ostavku na predsednički položaj, Vašington, 9. avgust 1974.
Ričard Nikson se oprašta od osoblja Bele kuće nakon što je podneo ostavku na predsednički položaj, Vašington, 9. avgust 1974.

Ovih dana se navršila 40. godišnjica nevešte provale koja je dovela do ostavke predsednika Ričarda Niksona.

Ono što je izgledalo kao provalna krađa, o kojoj su izveštavala dva vašingtonska novinara, preraslo je u krivično delo i kongresnu istragu o korupciji na najvišem nivou američke administracije, koja je, po mnogima izmenila tok američke istorije.

Ričard Nikson je 1974. postao prvi i do danas jedini predsednik Sjedinjenh Država koji se povukao sa položaja. Niksonova ostavka je šokirala javnost – kao posledica skandala poznatog kao „Votergejt“.

U kompleksu zgrada „Votergejt“, nalazilo se sedište opozicione Demokratske stranke, u kojem je policija pre 40 godina uhvatila pet provalnika. Obaveštenje o tome sada je izloženo u vašingtonskom Muzeju novinarstva.

„Vrata u Votergejtu koja su provaljena, što je otkrio čuvar i tako započeo ono što se pretvorilo u ono što danas znamo kao ‘Votergejt’, što nije samo ime hotela, nego i skandal koji je srušio jednog predsednika,“ kaže kustos "Njuzeuma", Keri Kristoferson.

Dva novinara lista „Vašington post“, Bob Vudvord i Karl Bernstin, istraživala su provalu i otkrila vezu sa Niksonovom Belom kućom. Vudvord je nedavno o toj istrazi govorio u Muzeju novinarstva.:

„Otkrili smo imena ljudi koji su na određene načine učestvovali u ovoj kriminalnoj zaveri, da bi u suštini razorili sistem slobodnih izbora u ovoj zemlji – da bi špijunirali i sabotirali demokrate.“

Nikson je prvobitno poricao svoju umešanost. Holivud je kasnije dramatizovao „Votergejt“ u filmskoj verziji Vudvordove i Bernstajnove knjige „Svi predsednikovi ljudi“.

Izvor, koji je odao iinformacije, poznat pod nazivom „duboko grlo“, izašao je u javnost posle više od 30 godina, kao visoki zvaničnik Federalnog istražnog biroa, Mark Felt.

„Mark Felt mi je u jednom momentu rekao da je ulog u Votergejtu toliko visok, da je uveren da se telefoni prisluškuju i da bi moglo da bude opasno po život,“ priseća se novinar Bob Vudvord.

Decenijama posle Niksonovog odlaska, kompleks zgrada „Votergejt“ i dalje predstavlja podsetnik na jedan od najvećih američkih političkih skandala koji je doprineo i afirmisanju uloge slobodnih medija.
XS
SM
MD
LG