Linkovi

Lokalni projekat podstiče Hispance da piju više vode


Water Up! promoviše pijenje vode u latinoameričkoj zajednici Lengli park.

U predgrađima američke prijestonice u toku je realizacija pilot projekta za promovisanje zdravije ishrane, na kojem zajedno rade hispanska zajednica u tom području i istraživači na Univerzitetu Džordž Vašington. Takozvani “Water up Project” podstiče stanovnike da piju više vode, a manje zašećerenih napitaka.

Vrijeme je za ručak i specijalni obrok koji priprema Siro Kastro. Veliki tanjir sa piletinom, pasuljem i pirinčem, uz flašu vode.

“Obrok koji košta 10 dolara, oni plaćaju samo pet”, kaže Kastro.

Jelo sa specijalnim popustom reklamira se u lokalnim novinama, na radiju i društvenim medijima, zbog čega u restoran dolazi veći broj mušterija. Ovdje ih ohrabruju da rade nešto što za njih nije uobičajno – da piju vodu uz svoj obrok.

“Kada jedu ovdje, obično naruče sok ili gazirana pića, nikada vodu. Od konobara tražim da im ponude vodu, čak i kada piju pivo ili neko drugo piće”.

Kastro je srećan što je dio pozitivne promjene u ishrani svojih mušterija. Njegov restoran “Puente de Oro” jedan od pet koji učestvuju u projektu “Water up” odnosno “Više vode” u Lengli Parku, predgrađu Vašingtona sa velikom hispanskom populacijom i brojnim restoranima brze hrane.

Kampanja zavisi od volontera, kao što je lokalna liderka Brenda Barios, koja susjede i vlasnike restorana upoznaje sa programom.

“Više je u pitanju informisanje, nego ubjeđivanje vlasnika biznisa. Zašto bi trebalo da promjenimo jelovnike, možemo li da pomognemo porodicama? Zato što smo, na kraju, svi jedna velika hispanska porodica”.

Projekat podržavaju mnoge mušterije.

“Sviđa mi se ideja i veoma sam uzbuđena zbog ovog projekta zato što promoviše vodu, koja je jedna od jednostavnih, zdravih i jefitnih stvari”, kaže Sindi Agiler.

Ekspert za ishranu i javno zdravlje Uri Kolon Ramos kaže da su postojeće reklame namijenjene Hispancima i da ih podstiču da piju više zašećernih pića.

“Oni su meta i u zemljama iz kojih dolaze, tako da je globalizacija veoma realna. Naviknuti su da piju gazirana pića i da gledaju reklame koje ih promovišu. Onda dođu u Sjedinjene Države, gdje mogu lakše da ih kupe”.

U reklamama se umanjuju ozbiljni zdravstveni rizici povezani sa konzumiranjem zašećerenih napitaka.

“Glavni rizik je dijabetes. Zašećerena pića nisu neophodna u ishrani, jer ne dopinose ništa osim kalorija, koje sve potiču od šećera”.

Realizacija četvoromjesečnog projekta počela je prije nekoliko mjeseci i istraživači sada razmatraju njegove rezultate, uz nadu da će u budućnosti biti efektivniji i dostupniji u širem području.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG