Linkovi

Kongresmeni za proveru izbeglica


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Američki zakonodavci razmatraju plan Obamine administracije da primi 10 hiljada sirijskih izbjeglica u Sjedinjene Države.

Najviše se strahuje zbog moguće infiltracije terorista među izbjeglicama.

Stradanje sirijskih izbjeglica u centru je pažnje svjetske javnosti, ali i zakonodavaca na Kapitol hilu.

"Oni su pobjegli od mučenja, ubistava, genocida”, sapštio je republikanski senator Džon Mekejn.

Od miliona raseljenih Sirijaca, Sjedinjene Države planiraju da prime deset hiljada. Međutim, čak i tako mali broj je povod za zabrinutost.

"Podržao bih taj plan, ako bih bio siguran da ti ljudi mogu da budu provjereni kako treba. Mi ne znamo ko su oni.”

Kongresmen Majkl Mekol je predsjedavajući Odbora za bezbjednost Predstavničkog doma.

"Sa stanovišta nacionalne bezbjednosti, vjerujem Islamskoj državi kada kaže da će da iskoristiti izbjegličku krizu da se ubaci na Zapad. To me zabrinjava. Moramo da riješimo ovu krizu. Međutim, ovo bi mogla da bude veoma nepromišljena i opasna politika.”

Obamina administracija poručuje da će sirijske izbjeglice proći kroz sveobuhvatnu provjeru.

"Nećemo ići prečicama kada je u pitanju naša bezbjednost. Pokušaćemo da ubrzamo taj proces ili uključimo veći broj ljudi, ali to neće biti na račun oštrih bezbjednosnih mjera koje će i dalje biti na snazi”, poručio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Međutim, specijalni izaslanik predsjednika Obame za borbu protiv Islamske države, general Džon Alen, priznaje da postoji realna opasnost.

"Trebalo bi da pratimo situaciju i da budemo svjesni mogućnosti da će Islamska država pokušati da ubaci svoje agente među sirijske izbjeglice.

Pristalice prijema izbjeglica kažu da je dolazak 10 hiljada Sirijaca korak u pravom smjeru, ali da taj broj nije dovoljan za početak rešavanja aktuelne izbjegličke krize.

XS
SM
MD
LG