Linkovi

SAD: Senatori neopredeljeni povodom Irana


Iranski nuklearni sporazum ima više nego dovoljno podrške da prođe u Kongresu, ali još uvek nema podršku dovoljnu da spreči zakonodavce da odobre takozvanu rezoluciju neprihvatanja.

U proteklih nekoliko dana veliki broj senatora je najavio svoj stav o medjunarodnom nuklearnom sporazumu sa Iranom.

"Iskreno ovo nije sporazum kojem sam se nadao. Ozbiljno sam zabrinut povodom prošlog ponašanja Irana i kršenja nuklearnih sporazuma”, navodi demokratski senator Kris Kuns.

Poput mnogih demorkata, senator Kris Kuns iz Delavera ne gaji previše entuzijazma u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom. Medjutim, kao i većina demokrata, on ga ipak podržava.

"Ne možemo da verujemo Iranu, ali ovaj sporazum zasnovan na verifikaciji, i jakoj principijelnoj multilateralnoj diplomatiji nudi nam najbolju priliku da sprečimo Iran da razvije nuklearno oružje", objašnjava Kuns.

U proteklih nekoliko dana, pet demokratskih senatora su izdali slična saopštenja podrške uprkos izvesnoj rezervisanosti.

Kori Buker iz Nju Džerzija smatra da je "bolje podržati sporazum koji nije savršen, jer je alternativa mnogo gora."

Mark Vorner iz Virdžinije pruža uzdržanu podršku: "Mada sam podržao ovaj sporazum nisam njime zadovoljan."

Do petka samo jedan demokrata, Čak Šumer iz Njujorka, je najavio protivljenje. On se pridružio senatorima Benu Kardinu iz Merilenda i Robertu Menendezu iz Nju Džerzija.

“Mi znamo da je Iran, iako tvrdi da poseduje mironodopski nuklearni program, prekrešio brojne rezolucije Saveta bezbednosti UN-a i uz prevaru i odlaganje unapredjivao svoj program do te tačke da je na rubu nuklearne države“, kaže Menendez.

Uzevši u obzir jedinstveno protivljenje republikanaca sporazumu sa Iranom sve oči su sada uperene u mali broj demokratskih senatora koji se još nisu izjasnili o sporazumu.

Već postoji velika podrška nameri predsednika Obame da stavi veto na eventualnu rezoluciju neodobravanja od strane Kongresa. Senatori koji tek treba da se izjasne biće ključni u određivanju da li akcija Senata može biti u potpunosti blokirana.

"Ukoliko se to desi, rezolucija neodobravanja neće stići na predsednikov radni sto, i neće biti potrebe da on uloži veto. To je težak, ali izvodljiv cilj", smatra ambasador Norman Ajzen iz Instituta Brukings.l

Predstavnički dom bi mogao da glasa o tom sporazumu krajem ove nedelje.

XS
SM
MD
LG