Linkovi

Virdžinija sutra bira guvernera


Kandidati za guvernera države Virdžinije - demokrata Teri Mekaulif (levo) i republikanac Ken Kučineli
Kandidati za guvernera države Virdžinije - demokrata Teri Mekaulif (levo) i republikanac Ken Kučineli

Sutrašnji izbori za guvernera države Virdžinije mogli bi da nagoveste političko raspoloženje cele zemlje pred kongresne izbore 2014.

Na granici sa prestonicom Vašingtonom država Virdžinija sutra bira svog novog guvernera. Republikanski kandidat Ken Kučineli, žestok protivnik Obaminog zakona o reformi zdravdstvenog osiguranja, takozvanog Obamakera, zaostaje u anketama javnog mnjenja.

„ Zakon Obamaker predstavlja jedan od najvećih i najnesmotrenijih izdataka administracije u više od 200 godina staroj istoriji naše zemlje“, rekao je Kučineli.

Ta retorika odražava stav republikanskih zakonodvaca, čije je snažno protivljenje Obaminom zakonu izazvalo prošlomesečno delimično zatvaranje federalne vlade. Neki politički posmatrači smatraju da bi pobeda demokratskog kandidata Terija Makaulifa nad Kučinelijem predstavljala opomenu celoj Republikanskoj stranci i mogući nagovštaj nevolja sa kojima će ta stranka biti suočena na kongresnim izborima iduće godine.

Izgledi repblikanaca su nešto bolji u Nju Džersiju, gde se očekuje da će guverner Kris Kristi biti ponovo izabran. Kristi ne izbegava da govori o nacionalnim pitanjima i nedavno je izneo svoje mišljenje o američkim špijunskim aktivnostima.

Smatram da su ti programi nužni i važni, ali da im je potreban odgovarajući nadzor“, rekao je Kristi.

Uspeh Kristija u tradicionalno demokratski naklonjenoj državi, privukao je nacionalnu pažnju, kao i nagoveštaji da bi mogao da bude predsednički kandidat 2016. godine, što je mogućnost koju guverner ne isključuje.

„Videćemo šta će se dogoditi,“ rekao je tim povodom Kristi.

U medjuvremenu, pitanje prava homoseksualaca se ove nedelje vraća na Kapitol Hil. Očekuje se da će Senat glasati o zakonskom predlogu za suzbijanje diskriminacije na radnom mestu na osnovu seksualne orijentacije. Ta mera ima podršku većine demokrata kao i predsednika Obame. Predstavnik Bele kuće Džej Karni je rekao:

Jasno stavljamo do znanja svakom senatoru koji se još nije odlučio ili nije izrazio podršku ovome, da snažno verujemo da glasati za ovaj zakonski predlog predstavlja pravu stvar“, rekao je Karni.

Ukoliko ovaj zakonski predlog bude usvojen u Senatu, sudbina predloga o suzbijanju diskriminacije na radnom mestu, u republčikancima predvođenom Predstavničkom domu, daleko je od izvesne. U brojnim američkim državama, homoseksualci sada nemaju pravnu zaštitu ukoliko su otpušteni na osnovu seksualne orijentacije.
XS
SM
MD
LG