Linkovi

Kongres o imigraciji i oružju


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Američki Kongres ove nedelje će se baviti imigracionom reformom i kontrolom posjedovanja oružja, pitanjima u pogledu kojih se već duže vreme vodi oštra rasprava

U pogledu ovih, kako mnogi ističu, trenutno najkontroverznijih pitanja u Sjedinjenim Državama, ipak postoji neuobičajna spremnost demokrata i republikanaca na postizanje kompromisa. To i povećava šanse za preduzimanje zakonske akcije na Kapitol hilu.

Mjeseci pregovora grupe demokratskih i republikanskih senatora rezultirali su utvrđivanjem dvostranačkog zakonskog prijedloga o imigracionoj reformi, koji bi trebalo da bude prestavljen ove nedjelje. Prema medijskim izvještajima, prijedlog obuhvata dug put do državljanstva za ilegalne imigrante, uslovljen povećanjem bezbjednosti na američkim granicama. Preduzimanje akcije u pogledu imigracije zatražili su i učesnici prošlonedeljnih protesta održanih od Vašingtona do Los Anđelesa.

“To nam je odmah potrebno. Imigraciona reforma za 11 miliona ljudi ovdje u Sjedinjenim Državama koji rade u sjenci. To je nehumano.”

Protivnici reforme traže da se, prije izmjene zakona, obezbijede američke granice.

“Ne bi ni trebalo da raspravljamo o ovom pitanju dok ne implementiramo mjere za obezbjeđivanje granica i sprovedemo ih nekoliko godina”, smatra Mark Kirkorian iz Centra za imigracione studije.

Senat je prošle nedelje izglasao i početak debate o još jednom ključnom pitanju, kontroli oružja. Prijedlozi zakona obuhvataju dvostranački plan za širu provjeru podataka o kupcima oružja.

Postigli smo sporazum o amandmanu koji će onemogućiti kriminalcima i mentalno oboljelim i poremećenim osobama da kupe vatreno oružje i povrijede ljude”, saopštio je demokratski senator Džo Menšin.

Rasprava u Senatu počinje četiri mjeseca nakon masakra u osnovnoj školi u Konektikatu. Majka jedne od žrtava u subotu se obratila građanima, umjesto predsjednika Baraka Obame.

“Molim vas, pomozite nam prije nego što vas zadesi ista tragedija”, poručila je Frensin Viler.

Pojedini zakonodavci smatraju međutim da oštriji zakoni neće poboljšati javnu bezbjednost.

“Bilo kakvo ograničavanje osnovnog prava na samoodbranu čini nas zavisnijim od vlade kada je u pitanju naša bezbjednost. Vlada ne može da bude svugdje u bilo koje vrijeme, tako da bi zbog ograničavanja prava pojedinaca bili manje bezbjedni”, naglasio je republikanski senator Majkl Li.

Demokratski senator Kris Marfi nije saglasan sa tim stavom.

“Suština slobode nije da možete da imate bilo koje oružje kad god to poželite. Sloboda takođe mora biti povezana sa pravom da budete slobodni od proizvoljnog nasilja.”

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca podržava oštrije zakone o posjedovanju oružja i imigracionu reformu.
XS
SM
MD
LG