Linkovi

Obama traži podršku za nove mere


Predsednik Barak Obama govori u Mineapolisu u Minesoti
Predsednik Barak Obama govori u Mineapolisu u Minesoti

Predsjednik Obama je u Mineapolisu u Minesoti promovisao predloge za smanjenje oružanog nasilja.

U američkoj prijestonici ovu nedelju će, između ostalog, obilježiti nastavak kampanje aktuelne administracije za usvajanje novih mjera za kontrolu oružja, te senatski pretresi na kojima se raspravlja o kandidatima za kabinet predsjednika Baraka Obame.

Predsjednik Obama je u Mineapolisu u Minesoti, promovisao predloge za smanjenje oružanog nasilja.

„ Možda nećemo biti u mogućnosti da spriječimo svaki masakr ili nasumičnu pucnjavu. Nijedan zakon ili set zakona ne može u potpunosti da osigura bezbjednost naše djece. Ali ako možemo da uradimo barem jednu stvar, da spasimo barem jedan život, onda imamo obavezu da pokušamo.“

Taj grad je prošle godine bio poprište smrtonosne pucnjave i gradonačelnik Ar Ti Rajbak je postao glavni pobornik kontrole oružja.

„U divnom susjedstvu, u predivnom poslu koji radimo, imali smo užasnu tragediju.“

Odlučna i postojana javna podrška za donošenje zakonskih propisa o vatrenom oružju, smatra se ključnom za preduzimanje kongresne akcije. I dok se nastavlja kampanja aktuelne administracije za oštriju kontrolu oružja, njeni novi članovi preuzimaju svoje dužnosti. Novi državni sekretar Džon Keri, inače prvi muškarac na tom položaju od 2005., danas je pozdravljen aplauzom u Stejt Dipartmentu.

„Veliko pitanje za zemlju, svijet i Državni sekretarijat nakon poslednjih osam godina je da li muškarac u stvari može da upravlja sekretarijatom…rez.. Ovo je izuzetno mjesto i ovdje sam danas da vas u ime zemlje zamolim- meni je potrebna vaša pomoć, predsjedniku Obami je potrebna vaša pomoć-da nam pomognete da uradimo sve što možemo da ojačamo našu naciju i prenesemo te ideale u svijet.“

Ostale kandidate za kabinet predsjednika Obame i dalje očekuje proces potvrđivanja u Senatu. Krajem ove nedelje počinje zvanično razmatranje Obaminog izbora za direktora Centralne obaveštajne agencije, savjetnika za kontraterorizam Džona Brenana.

„Ako budem potvrđen kao direktor, moj zadatak će biti da osiguram da CIA ima sredstva koja su joj potrebna za obezbeđivanje naše zemlje.“

Prošle nedelje počela je rasprava o kontroverznijoj nominaciji, kandidatu za sekretara za odbranu, Čaku Hejgelu. Bivši republikanski senator u jednom trenutku je pogrešno objasnio politiku administracije u pogledu iranskih nukelarnih težnji.

Podržavam čvrst predsednikov stav da se treba uzdržati.“

Hejgel je kasnije objasnio da podržava američku politiku sprečavanja Irana da proizvede nuklearno oružje. U svakom slučaju, republikanski otpor prema njegovoj nominaciji izgleda da se pojačao i tokom i posle pretresa.

„Podaci o senatoru Hejgelu su duboko zabrinjavajući.“

Odlazeći sekretar za odbranu, Lion Paneta, takođe će se naći pred senatorima. U četvrtak, pred Senatskim odborom za oružane snage, treba da svjedočo o terorističkom napadu na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju.
XS
SM
MD
LG