Linkovi

SAD: U fokusu imigracija i Obamini kandidati


Protest imigranata u Arizoni
Protest imigranata u Arizoni

Planovi za sveobuhvatnu imigracionu reformu i glasanje o kandidatima za položaje u Obaminoj administraciji obeležiće ovu nedelju u Vašingtonu

Ovu nedelju, kada je riječ o američkoj politici, obilježiće napori da se sprovede imigraciona reformai i donošenje odluke u Senatu o novim kandidatima za kabinet predsjednika Baraka Obame.

Predsjednik Obama sjutra putuje u Las Vegas, u Nevadi, da bi pridobio podršku javnosti za reformu često kritikovanog američkog imigracionog sistema. Nevada je jedna od brojnih saveznih država sa velikom brojem Hispanaca, koji su uglavnom glasali za Obamu na prošlogodišnjim izborima. Predsjednik je u prošlonedeljnom inauguracionom govoru ponovio svoju riješenost da sprovede imigracionu reformu.

“Naše putovanje nije završeno dok ne pronađemo bolji način da pomognemo marljivim imigrantima punim nade, koji Ameriku još vide kao zemlju mogućnosti i dok pametni mladi studenti i inženjeri ne postanu dio naše radne snage i ne budu protjerivani iz naše zemlje.”

Američki zakonodavci rade na prijedlogu zakona koji bi milionima ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Držama omogućio da legalizuju svoj status i istovremeno, doveo do jačanja bezbjednosti na američkim granicama.

“Ne možemo zauvijek da imamo 11 miliona ljudi u ovoj zemlji koji žive pritajeno i sa ilegalnim statusom. Djeca koja su rođena ovde ili koju su roditelji doveli kada su bila mala, takođe ne mogu zauvijek da žive pritajeno. Mislim da je pravo vrijeme”, poručio je republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn.

Ove nedelje se takođe očekuje da Senat, velikom većinom glasova, potvrdi nominaciju demokratskog senatora Džona Kerija za državnog sekretara. Keri na tom položaju treba da naslijedi Hilari Klinton. Takođe će početi zvanično razmatranje kontroverznijeg kandidata, bivšeg republikanskog senatora Čaka Hejgela, koga je Obama imenovao za sekretara za odbranu.

“Čak Hejgel je lider koga naše trupe zaslužuju. On je američki patriota.”

Hejgelovu nominaciju kritikuju republikanski zakonodavci, koji dovode u pitanje njegovu predanost izraelskoj bezbjednosti.

Predsjednikova nominacija je izuzetno provokativna za sve nas koji podržavamo Izrael”, naglasio je republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem.

Konačno glasanje senatora o Hejgelovoj kandidaturi moglo bi da bude test za nova pravila u Senatu, uvedena s ciljem da se umanji politički zastoj. Senat je prošle nedelje izglasao mjeru kojom se ograničava mogućnost pojedinačnog člana da proceduralnim putem blokira razmatranje određenog zakonoskog prijedloga ili predsjednikovog kandidata. Senator Ben Kardin izrazio je nadu da će Senat biti funkcionalniji i složniji.

"To nam pruža šansu da radimo zajedno uz veće povjerenje, a ne samo da pratimo pravila, kao i da rješavamo teška pitanja s kojima se ova zemlja suočava.”

Među njima su ogromni nacionalni dug i sveobuhvatno smanjenje potrošnje koje će, ako ne bude dogovora o deficitu, automatski stupiti na snagu.
XS
SM
MD
LG