Linkovi

Pad prodaje u Volmartu pokazatelj većih problema


Na pad prodaje u Volmartu uticalo nekoliko faktora među kojima je porez na prihod, koji je povećan u januaru.

Pad prodaje u jednom od najvećih američkih lanaca, Volmarta mogao bi da bude rani pokazatelj da u sektoru maloprodaje postoje veći problemi, posebno imajući u vidu da potrošači širom sveta kupuju sve manje stvari koje im nisu apsolutno neophodne.

U Volmartu (Wal-Mart) može da se nađe sve što jednom potrošaču može da zatreba. Zbog toga, kada su rezultati prodaje lošiji od očekivanih to šalje poruku o stanju čitave ekonomije.

“Izgleda kao da je došlo do usporavanja, generalno govoreći, među potrošačima i u Sjedinjenim Državama i u svetu. Bilo je tu i nekih pritisaka u prodaji. Ali ovde u Americi tih 2 odsto poreza na prihod definitivno utiče na potrošače. Vreme isplate ličnih dohodaka igra veliku ulogu u zaradi Volmarta, odnosno ljudi kupuju kada dobiju platu”, objašnjava Džo Feldman, direktor u "Konsultanskoj grupi Telsi".

Volmart nije samo izgubio zaradu od prodaje u svojim prodavnicama, već je smanjio i prognoze za godišnju zaradu, a i vrednost deonica je opala. Posmatrajući ša je prodato, a šta je još na rafovima pruža uvid u to šta se događa na tržištu maloprodaje.

“Prehrambene namirnice se i dalje prodaju. Ako to zanemarite, odeća je i dalje bolja kategorija za njih. To su pomešani podaci iz više prodavnica i mislim da će iduće nedelje biti slično. Kućne potrepštine su se dobro prodavale. Nameštaj isto, kao i stvari za kupatilo. Stvari za sport su zabeležile bolju prodaju od očekivane i to je obećavajuće za prodavnicu sportske opreme Diks (Dick's Sporting Goods). Da se vratim na stvari za kuću, mislimo da će Houm depo (Home Depot) i Lous (Lowe's) iduće nedelje dobro zaraditi. Kućni ljubimci su takođe bili dobra kategorija, što je dobra vest za Petsmart”, kaže Feldman.

Volmart nije zaradio očekivanu sumu ni od međunarode prodaje, a iz kompanije kažu da će se potruditi da više kontrolišu cene na tim tržištima.
XS
SM
MD
LG