Linkovi

Volmart izbegao kolektivnu tužbu


Američki Vrhovni sud

Američki Vrhovni sud presudio je juče da tužba za diskriminaciju na poslu, koju je šest žena podnijelo protiv najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca “Volmarta”, ne može biti objedinjena u kolektivnu, čime je ukinuta prethodna odluka nižeg suda. Da je potvrđena, tužba bi se odnosila na više od million i po bivših i sadašnjih radnica Volmarta, a odšteta bi mogla da košta kompaniju milijade dolara.

Vrhovni sud odbacio je jednu od najvećih kolektivnih tužbi u istoriji, koja je podnijeta protiv najvećeg maloprodajnog lanca “Volmarta”. Kompanija je u saopštenju navela da je sud donio ispravnu odluku i da podnosioci tužbe nisu uspjeli da dokažu tvrdnje o rasporstranjenoj diskriminaciju kada je riječ o zaradama i unapređenjima. Sud je bio podijeljen po ideološkim linijama kada je sa pet glasova za i četiri protiv donio odluku da je previše žena na prevelikom broju različitih poslova, da bi se objedinile u jednoj tužbi.

Vrata sudnice biće zatvorena za milione žena i svih koji se suočavaju sa diskriminacijom, kada budu pokušali da ostvare svoja prava u sudu”, kaže Marsija Grinberg iz Nacionalnog pravnog centra za žene.

U tužbi je navedeno da su radnice u Volmartu diskriminisane na osnovu pola odnosno da su plaćene manje od muškaraca i da se zaobilaze kada je riječ o unapređenjima. Advokati podnosioca tužbe predstavili su dokaze da žene čine više od 70 odsto zaposlenih u Volmartu, ali da su samo trećina poslovođe. Advokati maloprodajnog lanca naveli su da je ta statistika obmanjujuća.

“Podnosioci tužbe žele da zastupaju preko million i po žena koje rade za Volmart, čak i veliki broj onih koje su imale pozitivno iskustvo”, istakla je Džizel Ruiz, potpredsednik odseka za ljudske resurse u Volmartu.

Beti Djuks, jedna od žena koje su podnijele tužbu, kazala je da će nastaviti borbu.

“Ne osjećam se poraženom zbog njiove presude. Razočarana sam, ali ne i poražena.”

Vrhovni sud nije odlučivao o šest individualnih tužbi protiv Volmarta. Njihovi podnosioci mogu da nastave sudski postupak, ali je riječ o mnogo manjoj odšteti, kao i manjem pritisku na kompaniju da se nagodi.

XS
SM
MD
LG