Linkovi

Vuk Jeremić pri vrhu u trci za UN


Posle preseka glasova u petoj rundi glasanja za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, predstavnik Srbije Vuk Jeremić izbio je na drugo mesto, posle bivšeg porugalskog premijera Antonia Gutereša, dok je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak na trećem mestu.

"Peti krug glasanja u Savetu bezbednosti potvrdio je da se konstantno rangiramo pri samom vrhu liste kandidata, ovaj put se nalazimo na drugom mestu", rekao je Jeremić u izjavi medijima.

UN je glomazna i vremešna organizacija, po nekim političarima i analitičarima, koja se suočava sa mnogim problemima među kojima su reorganizacija, problem finansiranja, kao i pitanje da li će Nemačka da ostane u Savetu bezbednosti.

Neki mediji tvrde da će naslednik Ban Ki Muna, odlazećeg sekretara, biti suočen sa mnogo problema i neka vrsta žrtvenog jagnjeta koje će naslediti posao koji je “vruć krompir”.

Gutereš je osvojio 12 pozitivnih glasova, dva negativna i jedan uzdržan, a Jeremić osam pozitivnih glasova, šest negativnih i jedan uzdržan, čime je pretekao Lajčaka koji ima osam pozitivnih, sedam negativnih i nijedan uzdržan glas.

Argentinska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora osvojila je sedam pozitivnih, sedam negativnih i jedan uzdržani glas.

Prethodna, četvrta runda glasanja održana je 9. septembra i tada je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš ponovo bio prvi, dok je Jeremić osvojio najbolji do tada rezultat - bio je treći sa dva pozitivna glasa više nego ranije.

Ovo je poslednji krug neformalog izjašnjavanja u kojem se ne zna kako su glasale zemlje s pravom veta.

Rezultati ovog petog kruga glasanja za novog generalnog sekretara biće i dobar pokazatelj do kakve je političke trgovine među velikim silama došlo tokom debate u UN, koja se održavala prethodnih sedam dana.

"Nastavljamo kampanju iz pozicije prvoplasiranog u istočnoevropskoj grupi, pred završnu fazu izbora u kojoj stalne članice Saveta bezbednosti imaju mogućnost najave upotrebe veta", rekao je Jeremić.

Od danas se ubrzava tempo izbora generalnog sekretara, jer će nakon ove runde neformalnog glasanja već 3. oktobra biti održano glasanje na kojem će stalne članice Saveta bezbednosti imati pravo da upotrebe svoje pravo na veto. Neće se otkrivati kako je koja država glasala, ali će se na osnovu njih znati da je reč o glasovima stalnih članica SB koje imaju posebnu težinu, preneli su lokalni mediji.

Pri kraju oktobra i posle šeste neformalne ture glasanja treba da se odluči o novom nasledniku Ban Ki Muna, odlazećem sekretaru. Ceo proces bi trebao da bude završen do početka novembra, kada će biti poznat novi generalni sekretar, da bi 1. januara sledeće godine on započeo rad u kabinetu.

Britanski "Gardijan" je naveo i da će SAD na izbor nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije skoro sigurno staviti veto, a izvor je iz visokih diplomatskih krugova u Njujorku. Vašington nije zaboravio na Jeremićevo protivljenje priznavanju Kosova, a nisu mu ni zaboravili zalaganje koje je nastavio u UN u cilju nepriznavanja nekadašnje srpske pokrajine.

XS
SM
MD
LG