Linkovi

Vuk Jeremić najavio kandidaturu za predsednika Srbije


Vuk Jeremić, bivši šef srpske diplomatije i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koji je u trci za Generalnog sekretara UN nedavno bio drugoplasirani, saopštio je u nedelju da je odlučio da se kandiduje za predsednika Srbije.

Vuk Jeremić održao je govor u beogradskom Mikser hausu, u kojem je na skupu „Srbija u 2017.“ objavio kandidaturu i time počeo svoju kampanju za predsedničke izbore.

"Uveren sam da zajedno možemo promeniti ovaj nazadni sistem i stvoriti dostojanstvenu, suverenu i razvijenu državu, Srbiju čiji će građani biti slobodni, sigurni i samostalni. Zemlju u kojoj se ne šapuće već slobodno i glasno govori", rekao je Jeremić i ocenio da očekuje da će vlast širiti strah i sejati laži.

Vreme je za promene koje će na prvo mesto staviti interese građana, poručio je Jeremić. On je poručio da će, ako bude izabran, biti predsednik svih građana, da će se zalagati za ekonomski bolju Srbiju, povećanje izvoza i lične potrošnje.

Podršku Jeremiću u Mikser hausu svojim prisustvom su dali Dušan Petrović, Sanda Rašković Ivić, Veroljub Stevanović i Janko Veselinović.

U Srbiji će 2017. godine biti održani predsednički izbori koji, međutim, još uvek nisu raspisani.

Vladajuća koalicija predvođena premijerom i predsednikom Srpske napredne stranke još uvek nije saopštila da li će podržati bivšeg lidera svoje stranke i aktuelnog predsednika Srbije u trci za drugi mandat, ili će imati drugog kandidata.

Sa druge strane, od vlasti snažno napadani zaštitnik građana Saša Janković, kome takođe uskoro ističe desetogodišnji mandat, najavio je da se kandidovati za predsednika Srbije, ali tek kada izbori budu raspisani. On je time najavio prihvatanje poziva koji je uputilo 100 javnih ličnosti Srbije, peticijom čiji broj potpisnika svakodnevno raste. Jankovića je do danas podržala opoziciona Demokratska stranka i Nova stranka.

Svoju kandidaturu najavio je i predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kao i nekolicina kandidata kojima istraživači javnog mnjenja daju vrlo male šanse za uspeh u predsedničkoj trci.

XS
SM
MD
LG