Linkovi

Vujanović: Zahvalio sam Obami na podršci za poziv u NATO


Vujanović: Zahvalio sam Obami na podršci za poziv u NATO
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:56 0:00

Vujanović: Zahvalio sam Obami na podršci za poziv u NATO

U formalnim i neformalnim susretima sa zvaničnicima u Njujorku, Vujanović je, kako kaže za Glas Amerike “afirmisao poziciju Crne Gore u susret očekivanom pozivu u NATO”.

Crna Gora je bila i biće pozdan član UN posvećena vrijednostima Svjetske organizacije koja je u sedam decenija postojanja pokazala svoju vrijednost. U obavezi smo da u narednom periodu nastavimo da afirmišemo vrijednosti UN za bolju budućnost čovječanstva, rekao je u razgovoru za Glas Amerike crnogorski predsjednik Filip Vujanović nakon obraćanja Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

U razgovoru sa Generalnim sekretarom UN crnogorski predsjednik je, kako kaže, čuo pozitivne ocjene o Crnoj Gori koja “može da bude primjer u regionu”, da je posvećena politici dobrosusjedskih odnosa i vrijednostima UN.

U formalnim i neformalnim susretima sa zvaničnicima u Njujorku, Vujanović je, kaže, “afirmisao poziciju Crne Gore u susret očekivanom pozivu u NATO”, ističiući da je to u interesu i Crne Gore i regiona i NATO-a, s obzirom na to da je Crna Gora jedina mediteranska država koja još nije članica Alijanse.

“Zaista očekujemo da ćemo u decembru na ministartkom sastanku NATOa dobiti poziv. Bilo je posebno zadovoljstvo da se tokom prijema kod predsjednika SAD, zahvalim Baraku Obami za podršku Crnoj Gori za poziv u NATO i da čujem njegovo viđenje da nastavimo sa promocijom vrijednosti Alijanse, kako bismo u decembru zavrijedili poziv”, kaže Vujanović.

Govoreći o izbjegličkoj i migrantskoj krizi Vujanović je rekao da je na nju potreban globalni odgovor - “da se riješi ono što je uzrokovalo krizu, ali i da se migrantima omogući da obezbijede uslove za život uz najveću solidarnost i humanost”.

Crnogorski predsjednik rekao je i da ne očekuje incidente na aktuelnim protestima opozicije u Podgorici, i da oni neće ugroziti evroatlanske aspiracije.

Vujanović vjeruje da će opozicija naći “izlaznu strategiju u funkciji opšteg dobra u Crnoj Gori i poštujući ono što je potreba Crne Gore da nastavi da bude dobar primjer i da kroz to pokaže da ima jasnu vizuju dobraza sve građane”.

Vujanović: Crna Gora predana misijama UN

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija istakao da Crna Gora snažno podržava Agendu za održivi razvoj do 2030. godine i da se zalaže za njenu sveobuhvatnu implementaciju. Ističući da implementacija razvojne agende predstavlja obavezu prema budućim generacijama, Vujanović je istakao da je Crna Gora, pored institucionalnog osnaživanja, započela proces izrade nove nacionalne strategije za održivi razvoj za period poslije 2015. godine.

Govoreći o aktuelnim kriznim žarištima širom svijeta, crnogorski predsjednik je naglasio da je terorizam ozbiljna prijednja međunarodnom miru i bezbjednosti, uz ocjenu da je globalno djelovanje jedina garancija zaštite.

Postojeći izazovi i prijetnje globalnom miru i sigurnosti zahtijevaju preventivni pristup kako bi se spriječila kršenja međunarodnog prava, poručio je Vujanović i dodao da je Crna Gora čvrsto opredjeljena da aktivno doprinosi i podržava kolektivne napore za očuvanje međunarodnog mira i bezbjednosti.

Filip Vujanović
Filip Vujanović

Angažovanje crnogorskih vojnika i policajaca u međunarodnim misijama predstavlja potvrdu izvršavanja međunarodnih obaveza i izgradnje partnerskih odnosa, rekao je Vujanović u obraćanju Generalnoj skupštini.

Govoreći o aktuelnoj migrantskoj krizi, predsjednik Crne Gore rekao je da se “moramo rukovoditi humanošću i solidarnošću, uvažavajući nužnost da se migrantima pomogne što, kako je naveo, podrazumjeva uklanjanje uzroka migracije i uvažavanje realnih mogućnosti svake države da primi migrante i da im pomogne.

Crna Gora u kojoj su izbjeglice u nedavnoj prošlosti činile petinu stanovništva razumije potrebu solidarnosti sa ljudima koji su u velikoj nevolji i težinu teerta kojeg nosi zemlja prijema, rekao je crnogorski predsjednik. Zaključio je da Crna Gora, kao zemlja u finalnoj fazi integrisanja u NATO i u uspješnom procesu pregovora za članstvo u EU, dobar susjed svima i pouzdan partner u region Zapadnog Balkana u kojem se, kako je ocijenio, sve vise afirimišu vrijednosti saradnje i stabilnosti.

XS
SM
MD
LG