Linkovi

Vujanović u Njujorku: Crna Gora privržena ciljevima UN


Predsednik CG Filip Vujanović u Generalnoj skupštini UN

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je u sredu na 72. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Vujanović je istakao da je Crna Gora posvećena vrednostima UN.

„​Kao jedna od najmlađih članica UN, Crna Gora aktivno doprinosi očuvanju mira i bezbjednosti u regionu. Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja na Balkanu su važan prioritet naše spoljne politike. Čvrsto smo opredeljeni za multilateralnu saradnju i afirmaciju medjunardonih organizacija koje doprinose miru i stabilnosti.​ Crna Gora je odgovoran partner Evropske Unije. Pregovori za članstvo već su obezbijedili značajne ekonomske benefite.“, naveo je crnogorski predsednik.

Vujanović je ukazao na to da se UN moraju priloagoditi novim izazovima poput terorizma, nasilnog ekstremizma, izbegličke krize, siromaštva I kršenja ljudskih prava I ocenio da su mir I održivi razvoj osnovni elementi za ostvarenje ciljeva iz Agende 2030. Crna Gora će, kaže, ostati privržena Pariskom sporazumu o klimatskim promenama, istakao je crnogorski predsednik.

Predsednik Crne Gore je istakao da njegova zemlja podražava napore za neproloferaciju nukelarnog oružja.

Crna Gora snažno osuđuje testiranje nuklearnog oružja od strane Severne Koreje, čime se krše međunarodne obaveze utvrđene rezolucijama Savjeta bezbjednosti i stvara ozbiljna prijetnja globalom miru i bezbjednosti. Podržavamo diplomatske napore usmjerene ka smirivanju trenutne situacije i pozivamo Sjevernu Koreju na povratak punom poštovanju svih međunarodnih obaveza.”, kaže Vujanović.

Poštovanje ljudskih prava je u fokusu Crne Gore I inicijative pokrenute u poslednje vreme, poput strategije za borbu protiv nasilja nad ženama, kaže Vujanović, Crnu Goru kandiduje za članstvo u Savetu za ljudska prava za period od 2022.-2024. Vujanović je podsetio i da Crna Gora aktivno učestvuje u inicijativama UN za pružanje humanitarne pomoći usled prirodnih katastrofa, konflikata i migrantske krize.
Facebook Forum

XS
SM
MD
LG