Linkovi

Vujanović: Crna Gora i BiH - primer regionu


Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović nalazi se u poseti Crnoj Gori, gde je na Cetinju razgovarao sa predsjednikom Filipom Vujanovićem.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina nemaju otvorenih političkih pitanja, a njihov odnos predstavljaja dobar primjer saradnje čitavom regionu, ocijenili su crnogorski predsjednik Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović na Cetinju.

Vujanović je tokom sastanka sa Izetbegovićem, koji je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, ocijenio da je njegov dolazak potvrda i kontinuitet bliskih odnosa dvije države.

Vujanović je kazao da ti odnosi predstavljaju dobar primjer saradnje u regionu i da to što postoji "otvoreni prostor saradnje, bez otvorenih pitanja" predstavlja kvalitet odnosa Crne Gore i BiH.

On je naveo da su te države u integracionim procesima na zajedničkom zadatku i da maksimalno sarađuju. Vujanović je poručio da je Crna Gora spremna da svoja iskustva podijeli sa susjedima i promoviše ubrzani put BiH ka evroatlanskim integracijama.

"Na bilateranoj ravni naš zajednički interes je da promovišemo kvalitetnu ekonomsku sradnju i prenos sjajnih državnih odnosa u sferu ekonomije", rekao je on.

Vujanović je naveo da će dva važna sporazuma, o dvojnom državljanstvu i o državnoj granici, biti dovršeni što prije.

I Izetbegović je kazao da je dogovoreno da se "te stvari ubrzaju".

On je potvrdio stav da su odnosi BiH i Crne Gore primjer čitavom regionu i da te države nemaju otvorenih pitanja.

Izetbegović je rekao da je dogovoreno da se ubrzaju procesi na izgradni infrastrukture kao i da se poprave drumske i željezničke komunikacije.

On je naveo da je sa Vujanovićem razgovarao i o nekim stvarima iz prošlosti, pozdravljajući odluku Apelacionog suda da se "preispita presuda o deportaciji i onima koji su to radili".

Prema njegovim riječima, za rukovodstvo BiH zadovoljavajući je odnos koji prema tom problemu ima crnogorska strana.

Odgovarajući na pitanje kako tumači ideju gradnje hidrocentrala na Tari, koju je promovisao srpski entitet u BiH, Izetbegović je kazao da će vijeće ministara te države poštovati sve međunarodne ugovore.

"Iste takve stavove BiH ima i kada je u pitanju slična situacija sa Hrvatskom. Ne mogu se takvi projekti raditi a da ne bude involvirano vijeće ministara i predsjedništvo BiH’, rekao je on.

Izetbegović je dodao da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zna često da daje bahate izjave.

"Ali Ustav BiH je jasan i jasno je ko pregovara u ime BiH i šta se može i šta se ne može raditi u jednom civiliziranom okruženju", zaključio je on.
XS
SM
MD
LG