Linkovi

Vujanović: Očekujem pobedu, dalje integracije


Filip Vujanović, predsednik Crne Gore i predsednički kandidat DPS-a

Aktuelni predsednik i kandidat DPS-a na izborima u Crnoj Gori kaže za Glas Amerike da očekuje ubedljiviji rezultat nego na prethodnim izborima.

U novom mandatu nastaviću ono što je prioritet Crne Gore: snažnije ekonomsko promovisanje i intenziviranje aktivnosti na evro-atlanskim integracijama, rekao je za Glas Amerike predsjednički kandidat vladajućeg DPS-a Filip Vujanović. Predsjednički izbori u Crnoj Gori održaće se u nedjelju, 7.aprila

U jednom segmentu predizbornih poruka, aktuelni predsjednik Crne Gore ne razlikuje se od svog konkurenta. Naime, obojici je ciljna grupa ista:

‘’Moja ciljna grupa su svi građani Crne Gore. Očekujem da će svi razumjeti da politika koju sam vodio zavređuje podršku svih i da će rezultat ovih izbora biti ubjedljivija pobjeda nego na prethodnim izborima. Moja kampanja potvrđuje takve prognoze’’.

Vujanović: Očekujem pobjedu, dalje integracije
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00


Iako nema podršku koalicionog partnera sa državnog novoa-SDP-a i uprkos uzdržanom stavu dobrog dijela suverenista, Vujanović se ne boji mogućnosti da neće dobiti one glasove koje uobičajeno dobija njegova stranka:

‘’Ne. Mislim da ću u glasačkom tijelu SDP-a imati podršku jer oni prepoznaju da sam se borio da Crna Gora bude nezavisna, da se međunarodno promoviše. Prvi put Liberalna partija podržava DPS-ovog kandidata i to je kompliment vođenju naše politike.

Ubijeđen sam da ću i na drugoj strani, među strankama koje podržavaju kandidata Lekića, dobiti glasove - dakle, od Pozitivne Crne Gore i SNP-a, kao i da ću dobiti značajan dio glasova onih koji su neutralni i koji su spremni da se opredijele prema programu predsjedničkog kandidata’’.

Vujanović nije saglasan sa ocjenom svog konkurenta i dijela javnosti da je nivo političke kulture u predizbornoj kampanji bio nizak:

‘’Mogu da govorim za sebe i svoju kampanju. Niti jednu riječ nijesam upotrijebio protiv bilo koga, posebno protiv kandidata Lekića - niti sam ga omalovažio, niti iznio klevetu. Držao sam nivo kampanje dostojan Crne Gore.’’

Aktuelnog predsjednika smo podsjetili na mali apsurd: Lekić, koji je već odavno prepoznat kao suverenista, ima podršku prosrpskih stranaka. S druge strane, Vujanović je kandidat državotvornog DPS-a, ali ponekad koketira sa prosrpskim biračkim tijelom. Ima li tu nelogičnosti:

‘’Ne. Ja imam jedan odnos prema Srbiji koji se tom biračkom tijelu vjerovatno čini primjerenim. Ubijeđen sam da ću kroz to dobiti njihove glasove. To podrazumijeva jedan dobar odnos sa Srbijom, slobodnu komunikaciju, ekonomsku saradnju. U odnosu na taj doživljaj Srbije i partnerstvo sa Srbijom, imao sam u tom glasačkom tijelu koje pripada prosrpskom korpusu, značajnu podršku’’.

Vujanovića smo podsjetili da je već 10 godina predsjednik Crne Gore. Zanimalo nas je šta je to novo što može da ponudi u novom mandatu, a nije imao priliku da do sada realizuje sa pozicije predsjednika:

‘’U novom mandatu nastavljam ono što je prioritet Crne Gore: snažnije ekonomsko promovisanje Crne Gore, intenziviranje aktivnosti na evro-atlanskim integracijama. Mislim da je to velika obaveza i šansa Crne Gore - da kroz evro-atlanske integracije dobijamo priliku za novi ekonomski ambijent i nova ulaganja.’’

A šta ako se desi da protivkandidat pobijedi na izborima:

‘’Ne očekujem i ne mislim da ni on to očekuje. Vjerujem da će u nedjelju biti korektan i priznati poraz, a negativnosti iz kampanje ćemo brzo zaboraviti’’.
XS
SM
MD
LG