Linkovi

Vučić: Zajednički pobediti terorizam


Premijer Srbije Aleksandar Vučić (arhivski snimak)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Teroristički napadi u Briselu nametni su danas kao jedna od tema sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predsedniom Odbora za odnose sa EU u nemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom

Napadi u Briselu su u razmerama onih koji su se dogodili u Parizu, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić povodom jutrošnjih terorističkih napada u Belgiji i dodao da teroristi šalju poruke da nigde nije bezbedno i da ruše temeljne evropske vrednosti.

Posle sastanka sa predsednikom Odbora za odnose sa EU u nemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom, sagovornici su izrazili saučešće porodicama nastradalih i belgiskom premijeru, a Vučić je, ocenjujući stanje bezbednosti u Srbiji je rekao da u ovom trenutku nema bojazni od terorističkih napada i da nema razloga za paniku:

"Zemlje koje su 20 puta bogatije od nas, a mi nećemo slučaju da prepustimo ništa, nisu mogli da spreče ovo u sedištu EU. Jer ludilo nije lako da pobedite. Psihopatologiju nije lako da pobedite. Najbolje je da pobedite time što ćete da pokažete da se ne plašite, da preduzimate sve mere da zaštite ljude koliko je moguće. I da gledate da uništite tu pošast."

Osim o borbi protiv terorizma, tema sastanka Vučića i Krihbauma bila je i najava Hrvatske da se protivi otvaranju pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, a gost iz Nemačke je rekao da je optimista i da veruje da će Srbija uskoro otvoriti pregovaračka poglavlja 23 i 24. Krihbaum je ocenio da evropske integracije ne mogu biti korišćene za ostvarenje bilateralnih ciljeva:

"Ako se zaista radi o evropskim pitanjima – o tome odluku daje EU. Ako se dođe do zaključka da je pitanje bilateralno, postoji mogućnost da se zemlja obrati međunarodnom sudu. Uvek je bolje da se nađe izlaz iz situacije iza zatvorenih vrata, nego ispred."

Na sastanku se govorilo i o izbegličkoj krizi, a Vučić je rekao da će Srbija, koja je treća zemlja na takozvanoj balkanskoj ruti, pratiti šta rade ostale zemlje, posebno Nemačka.

XS
SM
MD
LG