Linkovi

Put u Brisel vodi preko Vašingtona?


Premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom posete SAD
Premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom posete SAD

Višednevna poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića SAD je okončana, a javnost u Srbiji još dugo će razmatrati efekte i rezultate ovog putovanja – počev od činjenice da Vučić, najviše zbog objektivnih razloga, nije uspeo da se sretne sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom

Poseta je važna, ocenjuju sagovornici Glasa Amerike, a poruke koje je Vučić dobio u Sjedinjenim Državama bi bile iste, bez obzira sa kim je premijer Srbije razgovarao u Americi:

Ono što je čuo u Vašingtonu, mogao je da čuje potpuno isto i od Džoa Bajdena. Ono što je čuo od Suzane Rajs i senatora Mekejna, a to je ono što je njemu i bilo najvažnije – podrška evrointegracijama", kaže novirar Boško Jakšić.

Mi ćemo dobiti punu podršku za evrointegracije. Opšte je mesto, gotovo i kod nas, da put u Brisel vodi preko Vašingtona, da je ta američka podrška kardinalna i u tome nema problema. Srbija će biti pomognuta ekonomski i na razne druge načine, ali se takođe od Srbije očekuje da poštuje ono što je dogovoreno” rekao je dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Simić.

Naspram podrške i spremnosti Vašingtona da pomogne Srbiji, možda su važnije poruke i obaveze koje je premijer Vučić prihvatio u razgovoru sa američkim zvaničnicima.

Nije tajna da Amerika očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom, ekonomske i sve druge reforme, kao i da instira na zaštiti ljudskih prava i slobode. Ali, tu su i stare obaveze Srbije, podseća Simić:

Tu su i neka druga otvorena, neprijatna pitanja o kojima se svakako razgovaralo – ona su vezana za slučaj braće Bitići, za paljenje SAD ambasade 2008-me, i neka druga pitanja o kojima se pričalo. Ostaje na našoj strani da damo pravni epilog tim slučajevima i da se u duhu onoga što je tamo dogovoreno – da se tako nešto i uradi.”

Uz nedavno potpisivanje IPAP programa, kojim je Srbija postigla maksimalan oblik saradnje sa NATO, kako smatraju sagovornici Glasa Amerike, jedan od najvažnijih momenata je i poslednja poruka Aleksandra Vučića da je Srbija spremna da se priključi gasovodu iz Azerbejdžana, koji ima podršku SAD:

Ključni argument zaista se tiče gasa, i te određene vrste zaokreta, gde on može da pokaže zapadu da je spreman da odustane od te jednosmerne ulice kretanja samo sa Moskvom”, kaže Boško Jakšić.

"Preveliko vezivanje, povezivanje jedne zemlje u energetskom smislu za drugu zemlju može za ovu prvu da bude veoma opasno, jer energetska zavisnost gotovo da znači u potpunosti i političku zavisnost. I za Srbiju nije dobro da bude i dalje i takvoj poziciji. Srbija nedopustivo mnogo energetski zavisi od Ruske Federacije", smatra Simić.

Na kraju, ostaje pitanje hoće li, i koliko će poseta Vučića Vašingtonu uticati na evropske integracije Srbije, a pre svega može li da utiče na ubrzavanje tog procesa i otvaranje pregovora:

"Nema Amerika takvu moć dirigenta, da sada kaže Evropljanima – otvarajte što brže. Taj proces jeste usporen, usporen je, u krajnjoj liniji i proces pregovora sa Prištinom, gde Brisel iskazuje nezadovoljstvo i traži da se to ubrza. To je ključna stvar od koje zavisi kada će biti otvoreni pregovori o poglavljima" ističe Jakšić.

"Amerika, naravno ne može i taj izraz nije adekvatan, da pritiska bilo koga – to su velike države, krupni igrači na međunarodnoj sceni, mislim na Nemačku, na Beitaniju itd. Nemačku koja najviše osporava brže otvaranje poglavlja i brže napredovanje Srbije ka EU. Ali će stav Amerike svakako da bude onaj ključni momenat koji će da opredeli da se sa tim požuri", kaže Dragan Simić.

U svakom slučaju, posetom Vučića SAD-u se ne završava priča o srpsko-američkim odnosima – već u julu se očekuje poseta pomoćnice državnog sekretara Viktorije Nuland Beogradu. Dobri poznavaoci prilika kažu da će to biti prilika za nastavak dijaloga dve zemlje, ali i da Nulandova dolazi da proveri da li Srbija ispunjava preuzete obaveze.

XS
SM
MD
LG