Linkovi

Nenajavljena poseta Vučića Moskvi


Ruski predsednik Vladimir Putin i srpski premijer Aleksandar Vučić tokom susreta u Rusiji, 29. oktobar 2015

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se u četvrtak sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi, saopštila je Vlada Srbije. Radiju Slobodna Evropa je ranije potvrđeno da je Vučić u glavni grad Rusije otputovao u privatnu posetu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Vučić i Putin su zaključili da prijateljstvo srpskog i ruskog naroda u budućnosti mora biti potvrđeno još konkretnijom i uspešnijom saradnjom u svim sferama društvenog života.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, kaže za RSE da u tumačenju nenajavljenog sastanka Vučića i Putina ne treba isključiti i aktuelni politički trenutak u Srbiji.

„Stiče se utisak da je predsednik Putin želeo direktno da se informiše o procesu formiranja Vlade Srbije i prioritetima kojima će ona biti okrenuta“, smatra Joksimović.

Na pitanje da li to predstavlja pokušaj Putinovog uticaja na formiranje vlade, naša sagovornica odgovara:

„Sve velike sile uvek žele da imaju takvu vrstu uticaja, što ne znači da uvek u takvoj vrsti uticaja i uspevaju. U ovom trenutku se čini da je Putinovo interesovanje očigledno, s obzirom na način na koji je primio Aleksandra Vučića, ali sa druge strane, imajući u vidu da ga je primio tokom privatne posete, mu je na neki način učinio i neku čast.“

Poseta Moskvi, u koju je premijer Aleksandar Vučić otišao privatno, dvostuko je neobična. To ocenjuje spoljno-politički analitičar Boško Jakšić.

“Pogotovu ako imamo u vidu da se Vučić zahvalio Rusima ubacujući u svoju koaliciju prorusku stranku, kao što je Srpska narodna stranka Nenada Popovića. Sada bi bilo za očekivati da nagradi prozapadni, to jest proevropski element u svojoj politici između Brisela, Vašingtona i Moskve. Mislim da će potezi koji će uslediti svakako biti u senci tog susreta sa Putinom”, naveo je Jakšić.

Naš sagovornik Vučićev prethodno nenajavljeni put u Moskvu opisuje kao misteriozan, pogotovu što se događa u trenutcima kada, kao je sam nedavno izjavio, danonoćno piše program buduće Vlade Srbije.

Nova Vlada Srbije biće formirana po rezultatima vanrednih izbora od 24. aprila, na kojima su Vučićevi naprednjaci osvojili većinu glasova. Biće to druga vlada koju predvodi Vučić. Prošla je formirana pre samo dve godine, a tom činu prethodila je takođe nikada potpuno objašnjenja poseta Vučića, ali i aktuelnog šefa diplomatije i lidera socijalista Ivice Dačića Moskvi. I ta poseta zvanično je opisana kao privatna.

Kao njen rezultat, spekulisalo se, usledilo je imenovanje socijaliste Aleksandra Antića za ministra energetike, umesto Zorane Mihajlović iz Vučićeve partije. Logičan je interes Rusije za ovaj sektor s obzirom na vlasništvo “Gaspromnjefta”, nad Naftnom industrijom Srbije (NIS).

“Sada bi čak i više trebalo posmatrati Vučićev odlazak u Moskvu upravo u tom svetlu”, navodi Jakšić.

“Ruski pritisak na Srbiju na različite načine danas je pojačan. Iz Moskve se sada daleko otvorenije iskazuje interesovanje za ono što će se dogoditi na Zapadnom Balkanu, a u Srbiji posebno zato što je smatraju stožerom ruskog interesa u ovom regionu. Cilj ove posete, na to bi mogao da se kladim, svakako nije nekakav sporazum ili energetski dogovor. Ona je od strateškog karaktera. Samo je pitanje da li Vladimir Putin nešto traži od Aleksandra Vučića, što je verovatnije nego da srpski premijer nešto traži od ruskog predsednika”, smatra Jakšić.

XS
SM
MD
LG