Linkovi

Vučić u poseti Kosovu, uvedena i radna obaveza


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu u Beogradu, nakon ubistva lidera Srpske liste SDP Olivera Ivanovića u severnom delu Kosovske Mitrovice, 16. januara 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u subotu i nedelju na Kosovu. Nakon ubistva Olivera Ivanovića pre nekoliko dana, Vučić je najavio da na Kosovo ide kako bi razgovarao sa građanima. Očekivanja Srba u Gračanici su različita. Pojedini smatraju da je poseta Vučića odlučujuća za opstanak Srba na Kosovu, a za neke je to obična farsa namenjena javnosti Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će kako se navodi na sajtu predsednika sutra najpre obići manastir Banjsku, a nakon toga će se u zgradi Tehničkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici sastati sa predstavnicima Srba.

Zatim dolazi na centralno Kosovo gde će u Domu kulture u Lapljem selu razgovati sa građanima. Ni najstariji meštani ovog sela ne pamte da su ulice ovog mesta ikada bile oprane kao što je to danas bio slučaj.

Pranje ulica u Lapljem selu
Pranje ulica u Lapljem selu

Užurbano se danas radilo i na opremanju prostora gde će Vučić razgovarati sa građanima. Postavljaju se refloktori, internet i šator za medijske kuće koji će uživo prenositi dešavanja iz Doma kulture.

Građane Gračanice pitali smo šta očekuju od sutrašnje posetu predsednika Srbije.

"Dobar potez našeg predsednika za ovaj narod, za slogu i ja mislim da je i vreme i tenutak da pratimo, da budemo složni, jedinstveni u ostvarivanju našeg cilja“.

„Neću biti sutra tu i žao mi je zbog toga, ali volela bih da mu pošaljem jednu poruku. Da se zhvalim što dolazi, ali imam jednu zamerku mislim da bi trebalo da postavi jedan tim koji bi jednostavno nadgledao sve institucije i pojedine ljude šta rade ovde na Kosovu. A njemu stvarno velika zahvalnost što dolazi i što je uvek uz nas“

„Okupiće se ljudi tamo, aplaudiraće, a ne znam da li će neko imati snage i hrabrosti da mu kaže kako Srbi žive ovde i zašto Srbi odlaze sa Kosova. Zašto odlaze mladi bračni parovi koji ne mogu da se zaposle i prodaju svoja imanja i njihovi roditelji prodaju imanja, dok druge porodice koje su članovi SNS-a ili SPS-a primaju i do četiri, šest, osam, deset plata. Dakle, sutra će sve će da da bude super. Srbija će da kaže - eto mi brinemo o našem narodu na Kosovu i Metohiji“

Dom kulture u Lapljem selu
Dom kulture u Lapljem selu

Novinar i književnik Živojin Rakočević smatra da je poseta Aleksandra Vučića odlučujuća za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Ovo je poslednji trenutak da se reformiše sve ono na šta država Srbija ima uticaja. Da se reformiše naš geto, da se reformišu zdravstvo, prosveta, institucije, da pokrenemo malu proizvodnju i fabrike i da se sačuvamo od albanskog koncepta slobode i od toga da oni vladaju nama. Da se izborimo za minimum autonomije, jer ako to ne uradimo, kada bude sledeći put došao, Vučić neće imati s kim da razgovara“, rekao je Rakočević za Glas Amerike.

Direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović smatra da je poseta predsednika Srbije Kosovu obična farsa koja je pre svega namenjena javnosti u Srbiji.

„Pa očekujem da će se meštani Gračanice nakon posete Vučića mirno vratiti u svojim domovima u Ranilugu, Klokotu i ostalim srpskim mestima odakle će „spontano“ doći autobusima. Uvereni kako predsednik Vučić radi sve najbolje u zaštitu njihovih prava, interesa i države Srbije na Kosovu. Ali dobro, pošto će to biti i skup političkih istomišljenika, onda je ovo još jedna pozorišna predstava koja nije namenjena Srbima na Kosovu, nego je namenjena stanovništvu centralne Srbije“, kazao je Maksimović za Glas Amerike.

Kako Glas Amerike saznaje, zaposleni u pojedinim zdravstvenim i školskim ustanovama imaju radnu obavezu da sutra prisustvuju skupu u Lapljem selu na kome će, kako je najavljeno građani, razgovarati sa predsednikom Srbije. Ovu informaciju u ovim ustanovama niko nije želeo zvanično da potvrdi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG