Linkovi

Vučić u Berlinu: Mi ne kukamo zbog migranata


Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Srbije Aleksandar Vučić, Berlin 14. mart 2017.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Srbije Aleksandar Vučić, Berlin 14. mart 2017.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Berlin i razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Teme susreta bile su uobičajene - od situacije u regionu Zapadnog Balkana i migrantske krize, do reformi u Srbiji i evrointegracija.

Srbija deo regiona gde se iz dana u dan mora boriti za stabilnost, a na leto će u Trstu biti održan skup na kojem će se zemljama Zapadnog Balkana objasniti šta EU očekuje od njih, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu.

Uz ocenu da su odnosi sa Kosovom ipak bolji, bez obzira na sve, Merkel je pohvalila odnose Beograda i Prištine, kao i ulogu Srbije u migrantskoj krizi i poručila da Srbija neće biti ostavljena sama.

"Želim da istaknem da Srbija ima važan zadatak u odnosu na ilegalne migracije. Uvek je vodila računa o tome da ih registruje, a mi znamo koliko je teško i koliko su teški životi ljudi u Srbiji. I Nemačka i EU su svesne ilegalnih migracija i Srbija može da računa na pomoć", rekla je Merkel.

Kancelarka Angela Merkel je pohvalila i sprovođenje reformi u Srbiji i istakla da je Nemačka važan trgovinski partner Srbije, sa investicijama od 1,3 milijarde evra.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je istakao da Srbija ulaže mnogo napora u očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, i u tome zahvalio na podršci nemačke kancelarke, podsećajući na veliku ulogu Merkel u smirivanju tenzija na Zapadnom Balkanu.

Vučić je rekao i da celokupni region vidi kao mesto budućeg rasta, ocenivši da je Srbija na dobrom putu u ekonomiji.

"Mi imamo još mnogo toga da radimo, još mnogo toga da načinimo, i gospođa Merkel je u pravu kada govori o vladavini prava, i o mnogo čemu drugom što moramo da napravimo, efikasnost našerg pravosudnog sistema. I mi tu očekujemo značajnu podršku i Nemače i Evropske unije", izjavio je Vučić.

Srpski premijer je predočio i da je trgovinska razmena sa Nemačkom dostigla rekord u 2016. i premašila 4 milijarde evra, a da je sve više nemačkih kompanija u Srbiji, koje zapošljavaju 32.000 ljudi.

Govoreći o migrantskoj krizi, Vučić je je naveo da u Srbiji trenutno boravi 7.950 migranata, i dodao da Srbija nije zemlja članica EU, ali da ne kuka i da je zahvalna na pomoći iz EU i Nemačke.

XS
SM
MD
LG