Linkovi

Vučić: Srbiju čekaju najteži razgovori


ARHIVA - Predsednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dao blagoslov predstavnicima Privredne komore Srbije i nekih kompanija da 18. aprila učestvuju na privrednom sajmu u Prištini, da, kako je rekao, idu tamo i pokušaju da pobeđuju ekonomijom i daljim rastom srpske privrede.

Posle susreta sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u utorak, Vučić je poručio da će Srbija između 10-12. i 20. aprila imati neke od najtežih razgovora koji se mogu zamisliti u Evropi i svetu. Interesi zapadnih sila su drugačiji, rekao je još Vučić i dodao da Priština svetu prodaje trikove već pet godina da će formirati Zajednicu srpskih opština.

"Još ne mogu o tome javno da govorim, i tu ćemo sasvim sigurno razgovarati i o Kosovu. Radujem se svakom susretu, svakom razgovoru, ali ne očekujem preterano dobre vesti za našu zemlju", poručio je srpski predsednik.

Sa druge strane, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je ocenio da nema potrebe da se predsednik Srbije oseća izdano od strane zapadnih partnera i dodao da su Sjedinjene Države partner i Vladi Kosova, ali i Vladi Srbije.

Odgovarajući na pitanja o predstojećem samitu u Bugarskoj, Skot je rekao da bi voleo da u maju u Sofiji vidi sve članice EU, kao i sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Mislim da su samit u Sofiji i nova strategija Evropske unije izuzetno važni za dalje integracije ovog regiona u EU. Bila bi šteta da se neka politička pitanja mešaju u taj proces i da zamagle ono što su stvarni ciljevi samita u Sofiji i procesa intergacija uopšte. Nova strategija Unije daje jasnu perspektivu zemljama ovog regiona, datum 2025. je ono na šta bi trebalo da budemo fokusirani", reakao je Skot.

Ambasador SAD je ocenio da je moguće da se do kraja ove godine postigne pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, jer je to kriterijum koji Srbija mora da ispuni da bi postala članica EU. Po rečima Kajla Skota prošle nedelje je napravljen veliki korak unazad u tom procesu i jedinio rešenje je da obe strane vrate za pregovarački sto u okviru briselskog procesa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG