Linkovi

Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji


Premijer Srbije kaže da se preporuke Brisela shvataju veoma odgovorno i ozbiljno i dodaje da će Vlada Srbije poštovati tuđe interese, ali da neće brinuti njihove, već brige građana Srbije...

Srbija će poštovati preporuke Brisela, ali neće uvoditi sankcije Rusiji, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić, posle preporuka Brisela da ne daje podsticaje za izvoz u Rusiju. Istovemeno, šef diplomatije Ivica Dačić istakao tokom posete Berlinu da je Srbija talac situacije u Ukrajini.

Posle zahteva Brisela Vladi Srbije da se uzdrži od upotrebe novih mera, kojima bi se pospešio izvoz u Rusiju, premijer Aleksandar Vučić je danas poručio da će se Srbija ponašati u skladu sa preporukama koje je dobile od Evropske unije, ali i da neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji.

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj povodom dokumenta iz EU Vučić je istakao da se preporuke Brisela shvataju veoma odgovorno i ozbiljno i dodao da će Vlada Srbije poštovati tuđe interese, ali da neće brinuti njihove, već brige građana Srbije:

"Srbija nije i neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. To je politika Vlade Srbije, to je politika koju sam i lično, kao kandidat predsednika Vlade predstavljao u izbornoj kampanji".

U zahtevu EU se inače ukazuje se da bi davanje novih izvoznih subvencija bilo smatrano za “nefer i neprijateljsko ponašanje i drugačije od ponašanja EU, usmerenog na stabilizaciju prilika u Ukrajini".

Vučić je tim povodom rekao da groteskno zvuče primedbe Srbiji o povećanju izvoza hrane u Rusiju, jer, kako je rekao, ona ne može da proizvede ni za svoje potrebe i uvozi više od 50 odsto poljoprivrednih proizvoda. Istovremeno, premijer je na srpske privrednike apelovao da povedu računa i da razmišljaju o tome kako da povećaju proizvodnju u poljoprivredi, posebno stočarstvu:

"Ali nemojte da se igrate da mislite da možete nešto da prepakujete i da reeksportujete, da možete da varate i Ruse, i EU, i Srbiju. To neka niko ne misli da će moći da radi. Dakle, mi svoju proizvodnju da zaustavljamo nećemo, mi svoj izvoz da zaustavljamo nećemo. Ali, da li ćemo da uvodimo nove subvencije – nema potrebe, nećemo to da radimo. Evo, poštovaćemo zahtev EU".

Istovremeno, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je danas u Berlinu poručio da Beograd poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da nije u poziciji da uvodi sankcije Rusiji. Prema njegovim rečima, Srbija je talac situacije između Rusije i Ukrajine što se tiče energetske bezbednosti, jer tri četvrtine spoljnotrgovinske razmene sa Rusijom čini uvoz nafte i gasa, istakao je Dačić posle razgovora sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom:

"Šta je alternativa Južnom toku? MI nemamo alternativu. Jedini dovod gasa u Srbiju je preko Ukrajine. Mi smo taoci situacije između Ukrajine i Rusije kad je reč o energetskoj bezbednosti. Zato su nama potrebni alternativni pravci. Mi smo Vlada Srbije i moramo da obezbedimo život građanima Srbije".

Govoreći o kosovskom problemu Dačić je rekao da je za implementaciju sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova važno da što pre dođe do formiranja vlade u Prištini. Radi se o jednom od pitanja koja će omogućiti dinamiku evropskih integracija za Srbiju i dozvoliti da Srbija u narednoj deceniji možda razmišlja o punopravnom članstvu u EU, izjavio je Dačić tokom posete Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG