Linkovi

Vučić sa Bocan-Harčenkom o ukidanju dinara na Kosovu, istog dana i sa Brigerom o jačanju vojne saradnje sa EU


Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (ARHIVA) (foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (ARHIVA) (foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u četvrtak sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a razgovarali su o odluci Prištine da zabrani upotrebu dinara na Kosovu.

"Obavestio sam ambasadora Bocan-Harčenka o najnovijem jednostranom potezu Prištine, jasno usmerenom protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i o mogućim posledicama ovog neodgovornog akta Kurtijevog režima", saopštio je Vučić na Instagramu.

Kako je dodao, razgovarali su i o bilateralnim odnosima i saradnji Srbije i Ruske Federacije, kao i o "drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa".

"Ponovio sam zahvalnost Rusiji na podršci koju pruža poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije", dodao je Vučić na Instagramu.

Na Kosovu je u četvrtak stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova (CBK) kojom je predviđeno da se za plaćanja koriste samo evri, čime je okončana upotreba srpskog dinara.

Ta odluka pojačala je zabrinutost Srba na Kosovu, koji plate i penzije iz Srbije primaju u dinarima, ali tu valutu koriste i za kupovinu i prodaju.

Vučić i sa predsedavjućim Vojnog komiteta EU

Predsednik Srbije je pre sastanka sa Bocan Harčenkom razgovarao i sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije Robertom Brigerom.

Vučić je na Instagramu napisao da je sa Brigerom razgovarao "o situaciji na Kosovu" kao i o jačanju vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje Srbije i EU".

"Naglasio sam da za našu zemlju bezbednost srpskog stanovništva na KiM i održanje mira i stabilnosti u regionu predstavljaju prioritet i zahvalio na angažmanu koji evropske vojne snage čine u tom pravcu", napisao je Vučić.

XS
SM
MD
LG