Linkovi

Vučić: Sramna odluka francuskog suda


Premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, 27. aprila 2017.

Vlada Srbije održala je vanrednu sednicu posle odluke Apelacionog suda Francuske da oslobodi, to jest ne izruči Srbiji bivšeg lidera OVK-a Ramuša Haradinaja po međunarodnoj poternici. Premijer Aleksandar Vučić najavio da će Srbija narednih dana upoznati članice UN sa pokušajem da se unizi Srbija.

Uz poruku da će Beograd uputiti najoštriju protestnu notu Francuskoj, premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je odluka Apelacionog suda u Francuskoj da Srbiji ne izruči nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja politička odluka, skandalozna, sramna, protivpravna i nepravedna.

Na konferenciji za novinare, on je rekao da nije razmišljao o prekidu diplomatskih odnosa sa Francuskom, ali da je ovakva protestna nota najviši stepen reagovanja, pre otkazivanja gostoprimstva nekom ambasadoru:

"Biće pozvan na konsultacije ambasador republike Srbije u Francuskoj nazad u Beograd. Istovremeno, danas u toku poslepodneva biće upućena najoštrija protestna nota Republici Francuskoj. Istovremeno, stupili smo u kontakt sa ambasadama više zemalja, a danas poslepodne imaću razgovor sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom", izjavio je Vučić.

U pismu koje je, povodom presude francuskog suda, predsednik Srbije uputio francuskom predsedniku Fransoa Olandu, Tomislav Nikolić ističe da nikakva objašnjenja ne mogu otkloniti utisak da je politika i ovoga puta nadvladala pravdu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je istakao da odluka francuskog suda o Ramušu Haradinaju pokazuje kako postoje dvostruki standardi i kad su žrtve u pitanju, i da se šalje jasna poruka da ubijanje Srba nije kažnjivo. Lider SRS Vojislav Šešelj je rekao da uopšte nije iznenađen odlukom o oslođanju Ramuša Haradinaja:

"Mi smo od početka znali da je reč samo o jednoj igri, o poigravanju Srbijom, sa jedne strane, a sa druge strane, o nastojanju da Haradinaj među kosovskim Albancima dobije što veću popularnost pred predstojeće izbore".

Odluka Apelacionog suda u Francuskoj o puštanju na slobodu Ramuša Haradinaja je očekivan epilog vešemesečnog iščekivanja šta će sud uraditi, izjavio je danas lider LDP-a Čedomir Jovanović i naglasio da odluka ne sme biti izgovor za prekid dijaloga Beograda i Prištine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG