Linkovi

Vučić spreman na saradnju s Nikoilićem


Premijer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić

Predizborna drama se nastavlja - Glavni odbor SNS-a je predložio, a Aleksandar Vučić prihvatio da se kandiduje za predsednika Srbije, dok aktuelni predsednik Tomislav Nikolić u intervjuu Sputnjiku poručuje da će se i on kandidovati ukoliko se ne dogovori sa Vučićem. Predsednički izbori su bili nezaobilazna tema i susreta sa autrijskim kancelarom Kristijanom Kernom.

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić razgovarali su danas telefonom posle podne, ali je sadržaj tog razgovora i dalje tajna. Na današnjoj sednici Glavnog odbora SNS-a, Vučić je prihvatio kandidaturu za predsednika Srbije, i tom prilikom je od svih članova stranke zatražio da ne iznose i govore, kako je rekao, ni jednu ružnu reč o Nikoliću.

Sličnu poruku Vučić je danas izneo i na konferenciji za novinare posle susreta sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom – odgovarajući na pitanje o odnosima sa predsednikom Srbije, Vučić je rekao da neće da učestvuje u velikim svađama, da će uvek o Nikoliću govoriti lepe reči i da je spreman na saradnju sa njim:

"Očigledno je da je pred partijom koju trenutno vodim veliki izazov i težak posao, mnogo problema. I kao da se ceo svet sručio na našu glavu, i kao da je svima važno samo da mi izgubimo. Što je vrlo moguće u ovom trenutku, ali ono što mogu da kažem je da ćemo se boriti sa pobedimo, a biće izuzetno teško u tome da uspemo".

Govoreći o susretu sa austrijskim kolegom, Vučić je istakao da je Kernu predao svoju ideju, u obliku dokumenta, o tome da CEFTA preraste u carinsku uniju.

Austrijski kancelar Kristijan Kern je ocenio da je Srbija prirodan saveznik EU i Austrije, koja, kako je rekao, vidi sebe kao zagovornika Srbije u EU. On je istakao da postoji veoma dobra saradnja u migrantskoj krizi i da se ne sme dozvoliti da Srbija postane parking za izbeglice:

"Razgovarali smo intenzivno o pitanju migracija, razmenili utiske. Želim da naglasim da imamo veoma dobre odnose i da želimo da proširimo podršku srpskim snagama. Od 1. marta ćemo imati tranšu infracrvenih uređaja koji stižu u Srbiju. I to je ujedno i priznanje velikih napora Srbije pri savladavanju migracionih izazova".

Inače, Austrija je sa tri milijarde evra najveći strani investitor u Srbiji - oko 500 kompanija iz te zemlje posluje u Srbiji i ona zapošljavaju 18.000 radnika, a Kern je naveo da su firme iz Austrije spremne da nastave investiranje u Srbiji.

Komentari (2)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG