Linkovi

Vučić: Spreman da pognem glavu u Srebrenici


Premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, 19. juna 2015.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, 19. juna 2015.

Premijer Srbije izjavio je da je spreman da ode u Srebrenicu 11. jula i oda počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama. On je, medjutim, ocenio da bi usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici u SB UN u predloženom obliku, proizvelo teške političke i pravne posledice po Srbiju.

Na konferenciji za novinare, premijer Aleksandar Vučić je rekao da će u Srebrenicu otići ako to Bošnjaci budu želeli i ako to za njih ne bude predstavljalo dodatnu teškoću, kako bi 99,9 odsto Srba koji u tom zločinu nisu učestvovali mogli da idu uzdignute glave, gde god se nalazili u svetu:

"Nama ne predstavlja problem da sagnemo glavu i da kažemo da kažemo da ćemo sve zločince da kaznimo. I da tražimo individualizaciju zločina, da nećemo da prihvatimo da su svi Srbi zločinci, da nećemo da prihvatimo da je srpski narod zločinački, da nećemo da prihvatimo da je Srbija zločinačka zemlja. Ali da su postojali oni koji su činili najteže zločine, i da sam za to spreman da sagnem glavu."

Vučić je rekao da je razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o rezoluciji o Srebrenici koju je Savetu bezbednosti UN predložila Velika Britanija i ocenio da bi njeno usvajanje u predloženom obliku proizvelo značajno teške političke i pravne posledice po Srbiju. Kako je još rekao, Vlada Srbije nije donela odluku da zatraži od Rusije da stavi veto u Savetu bezbednosti na tu rezoluciju.

Komentarišući optužnicu protiv ratnog komandanta snaga Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, Vučić je novinarima pročitao navode iz istrage, sa detaljima o napadu Orićeve grupe na selo Zalazje, kada je "zaklano više meštana":

"Imamo žive svedoke koji o ovome govore. Žive ljude. Sve sam spreman, svaku cenu da platim za političku stabilnost ove zemlje. Pokažite mi tog ko može od ovoga odustane. Da li je cena da praštamo zločine? Ne praštamo ih našim ljudima, ne praštamo ih nikome. Ne možemo da praštamo ni onima koji su oči vadili."

Vučić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao i da će razgovarati sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i zatražiti da ta zemlja ne podiže zid prema Srbiji, već da se potraže druga rešenja. Kako je dodao, zbog problema azilanata Srbija neće ni prema kome podizati zidove, iako bi mogla prema Makedoniji i Bugarskoj.

XS
SM
MD
LG