Linkovi

Vućić sa vojnom delegacijom SAD u Beogradu


Predsednik Srbije sa generalima SAD u Beogradu

Visoka delegacija, koju predvode penzionisani general Filip Bridlav, bivši komandant NATO u Evropi i penzionisani admiral Džerard Mauer, sastavljena od starijih vojnih oficira i civila SAD doputovala je u posetu Srbiji, a u toku boravka sastali su se i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštila je ambasada SAD u Beogradu.

Na sastanku je konstatovano da je bilateralna saradnja dve zemlje u oblasti odbrane veoma razvijena i da čini najbolji deo sveukupnih odnosa dveju zemalja, uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

U američkoj delegaciji su dvadeset jedan brigadni general i kontra-admiral, koji su nedavno unapređeni u generalske činove, a koju predvodi penzionisani general Bridlav, prethodni komandant snaga NATO u Evropi.

Predsednik Vučić je rekao da je veoma značajno to što visoka vojna delegacija SAD posećuje Srbiju u okviru kursa neposrednog upoznavanja strategijskog okruženja u kome će obavljati nove dužnosti, jer svaka razmena mišljenja doprinosi boljem razumevanju i unapređenju saradnje, saopštila je Pres služba predsednika.

Kako se navodi delegacija dolazi u okviru studijske posete programa CAPSTONE, kursa profesionalnog vojnog obrazovanja za novoimenovane generale, admirale i civilne predstavnike izvršnog nivoa, a koji organizuje Nacionalni univerzitet odbrane SAD.

Cilj programa CAPSTONE je da upozna visoke vojne zvaničnike sa načinom na koji se vojne snage i drugi elementi nacionalne moći koriste kao podrška nacionalnim vojnim strategijama, kao i sa načinom na koji multinacionalne operacije podržavaju strateške nacionalne ciljeve.

Prema nivou čina učesnika, ciljevima i metodi učenja zasnovanoj na iskustvu, CAPSTONE bi mogao da se uporedi sa Visokim studijama bezbednosti i odbrane Ministarstva odbrane Srbije.

Visoka delegacija SAD, koja u Beogradu boravi do 3.avgusta, osim sa predsednikom Srbije sastaće se i sa ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba, kao i sa komandantom Kopnene vojske i predstavnicima Kluba srpsko-američkog prijateljstva u Nišu.

Kao dobar primer saradnje predsednik Vučić je izdvojio saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja, ističući da je saradnja koja se ostvaruje kroz Program državnog partnerstva važna i za mir i stabilnost u regionu, čemu je Srbija iskreno posvećena i daje svestran doprinos, saopštila je Pres služba predsednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG