Linkovi

Vučić: Ruka pomirenja ostaje ispružena


Premijer Srbije Aleksandar Vučić na sednici vlade u Beogradu, 11. jula 2015.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić na sednici vlade u Beogradu, 11. jula 2015.

Posle napada na srpskog premijera Aleksandra Vučića posle komemorativnog skupa u Potočarima kraj Srebrenice, u Srbiji osuđuju taj događaj, a sam Vučić poručio da njegova ruka pomirenja Bošnjacima u BiH ostaje ispružena.

Posle napada i kamenovanja premijera Srbije u Potočarima, Aleksandar Vučić je po povratku u Beograd, na konferenciji na novinare izjavio da to nije bio incident, već dobro organizovan napad, iza koga ne stoje porodice stradalih. U ovom napadu Vučić je lakše povređen jer je pogođen kamenom u lice i naočari su mu polomljene.

Vučić je rekao da je pristojno dočekan u Srebrenici, da se sreo sa majkama Srebrenice, kao i da je pri dolasku čuo nekoliko pogrda:

"Kada smo izlazili iz tog prostora Fabrike akumulatora, odjednom je grupa navijača jednog fudbalskog kluba iz Srbije počela da uzvikuje organizovano pogrde. A onda kada sam položio svet na spomenik, i kada smo krenuli, sa svih strana uz povike “Alahu ekber”, uz pretnje “ubij Vučića, ubij četnika”, krenuli su razni predmeti."

Na konferencji za novinare, koja je održana posle vanredne sednice srpske Vlade, Vučić je rekao da uprkos mržnji koju je osetio, njegova ruka pomirenja Bošnjacima ostaje i dalje ispružena. Uz ocenu da su danas najviše povređene porodice žrtava, Vučić je rekao da budala ima u svakom narodu, a da ni Srbi nisu u deficitu sa budalama.

A posle jučerašnje zabrane policije da se održi skup “#sedamhilja-da”, predstavnici nevladinih organizacija koje su vodile ovu akciju su na današnjoj konferenciji za novinare ocenili da je i pored policijske zabrane napravljen veliki uspeh, jer se o zločinu u Srebrenici govori 2,5 meseca, a ne samo dva dana, kao što je to do sada uglavnom bio slučaj:

"Uspeli smo da pokažemo šta je pravi problem. A taj problem se može svesti u jednu reč – genocid. To je reč koju ni danas ovde većina ljudi, a i većina političke elite nije spremna da izgovori. Uspeli smo da pokažemo da, uprkos želji da Srbija ide ka Evropi, da se moli Rusije za veto povodom Srebrenice", izjavio je novinar Dušan Mašić, organizator akcije #sedamhilja-da.

A posle odluke MUP-a da zabrani sve skupove zakazane povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, sinoć su se u Beogradu, ispred Predsedništva Srbije okupile pristalice akcije “#sedamhiljada” da bi odali počast žrtvama. Obezbeđeni velikim brojem policajaca, oni su zapalili sveće kraj stotina papira položenih na ulicu s rednim brojevima srebreničkih žrtava, dok su u isto vreme, protestvovali i pripadnici organizacije Zavetnici, kao i simpatizeri SRS predvođeni Vojislavom Šešeljom.

XS
SM
MD
LG