Linkovi

Vučić: Sledi težak period, potrebno jedinstvo


Srpski premijer Aleksandar Vučić (arhivski snimak)
Srpski premijer Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Vlada će razgovarati o ceni struje, a poskupljenja neće biti pre 1. avgusta, najavio je danas premijer Srbije. Aleksandar Vučić je danas pozvao građane na jedinstvo, upozoravajući da će se Srbija u narednom periodu naći u teškoj situaciji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da će narednih mesec dana biti težak period po Srbiju, posebno u političkom smislu, i da je potrebno jedinstvo da bi se očuvao ekonomski napredak.

Podsećajući da su juče propali pregovori makedonskih lidera o krizi u toj zemlji, da je evropski komesar Johanes Han otkazao posetu Bosni i Hercegovini, Vučić je ocenio da se stvari u regionu komplikuju i da Srbija treba da održi punu političku stabilnost u takvoj situaciji:

"Zbog svega onoga što je pred nama, a to su teški razgovori u Briselu 23. juna, mnogo pregovora koji će i pre toga da se dogode. 21. juna je godišnjica Jadovna, 26. juna je bord MMF-a, 28. Vidovdan, dolazi gospođa Merkel, predstoji nam Srebrenica. Predstoji nam mnogo teških, teških, teških odluka."

Govoreći o godišnjici zločina u Srebrenici, Vučić je zatražio od novinara da mu daju još malo vremena da donese odluku da li će ići na obeležavanje tog događaja i objasnio da se radi o teškoj odluci. On nije želeo da komentariše napise o britanskoj rezoluciji o Srebrenici, rekavši da je nije video ni u naznakama i da zato ne može imati stav o tome.

A Srebrenica je bila povod današnjeg performansa organizacije Žene u crnom ispred kancelarija predsednika Srbije, kojim je zatraženo da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Sa porukom da Srbija treba da se pogleda u ogledalu i u odrazu da vidi i Srebrenicu, aktivistkinje Žena u crnom su držale 20 ogledala, a koordinatorka ove organizacije Staša Zajović je istakla da se ovaj zahtev upućuje vlastima u Srbiji poslednjih šest godina:

Usvajanje rezolucije o Danu sećanja na genocid Srebrenici predstavljao bi važan korak ka uspostavljanju dobrosusedskih odnosa i pravednog mira u regionu, istakla je Zajović.

Žene u crnom su Vladi i Skupštini Srbije prosledile otvoreno pismo sa apelom da se 11. jul proglasi Danom sećanja, a pokušale su da zahtev uruče i u Predsedništvu Srbije, ali im je tamo rečeno da to mogu da učine u posebnoj službi za predstavke i projekte Predsednika Republike.

XS
SM
MD
LG