Linkovi

Vučić: Srbija za apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se medjima ispred biračkog mesta, tokom izbornog dana 21. juna 2020, u Beogradu, Srbija (Foto: AP, Darko Vojinović).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da je po pitanju statusa Republike Srpske stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

On je na konferenciji za novinare rekao da je na sastanku članu predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku rekao da je za Srbiju prioritet očuvanje mira, da Srbija ne sme da odgovara na pretnje ratom i da mora da poštuje sporazume koje je potpisala, prenosi FoNet.

Vučić je pozvao Republiku Srpsku da kada radi na svojim interesima misli i na interese Srbije, čiji su prioriteti mir i stabilnost i očuvanje Republike Srpske u dejtonskim okvirima u dejtonskoj BiH.

Dodao je da su i Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas izneli podatke o pokušaju kršenja Dejtonskog sporazuma.

On je rekao da je odlučeno da Srbija i Republika Srpska ustanove dan jedinstva srpskog naroda i dan nacionalne zastave i da je predloženi datum 15. septembar, dan probijanja Solunskog fronta.

"Spremni smo i da popuštamo da bismo očuvali mir i stabilnost, ali nećemo dozvoliti progon ili bilo kakav pogrom nad srpskim narodom", poručio je Vučić.

XS
SM
MD
LG