Linkovi

Vučić: Nova vlada početkom juna


Prvi dan posle izbora u Srbiji protekao je uglavnom u prebrojavanju glasova i mandata, ali i razmišljanju o novoj Vladi. Svoje mišljenje o izborima dale i posmatračke misije,

Nova Vlada Srbije biće formirana najkasnije početkom juna, najavio je danas lider SNS-a Aleksandar Vučić. Posle večerašnje sednice Predsedništva stranke on je rekao da su moguće koalicije, ali da ne žuri da bilo koga zove. SNS u ovom trenutku računa na koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara, dodao je Vučić:

"SNS je na svom Predsedništvu danas donela odluku da održi vanrednu skupštini stranke u subotu, 28. maja. Neposredno posle toga očekujemo da bude formirana i Vlada Srbije", saopštio je premijer.

A na osnovu danas objavljenih rezultata izbora Republičke izborne komisije, već je utvrđen sastav budućeg parlamenta – najviše je osvojila Srpska napredna stranka, koja je sa 48,25 glasova dobila 131 mandat. SPS i Jedinstvena Srbija će imati 30 poslanika, SRS 21, DS i pokret “Dosta je bilo” po 16 poslanika, a koalicije DSS-Dveri i SDP-LDP-LSV po 13 mandata.

Osim njih, u parlament bi trebalo da uđu manjinske liste SVM, BDZ Sandžaka Muamera Zukorlića, SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje Ardite Sinani.

Još toku izborne noći čelnici četiri opozicione liste izneli su ozbilj-ne primedbe na regularnost izbora, zbog čega su se obratili Republičkoj izbornoj komisiji i najavali dalju zajedničku akciju na očuvanju regularnosti izbora.

A predstavnici posmatračkih misija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i OEBS-a danas su saopštili da nemaju informacije o velikoj izbornoj krađi, osim izveštaja o haotično brojanju glasova na nekim biračkim mestima. U izveštaju ove dve organizacije se navodi da su SNS, i SPS u nešto manjoj meri, koristile nepravednu prednost vladajućih stranaka u predizbornoj kampanji:

"Mediji su pratili izbore tako što favorizovali vladajuće stranke. U tom smislu, želim da na podsetim preporuku Saveta Evrope o transparentnosti vlasništva u medijima. Takođe, odsustvo pune transparentnosti u kampanjama stranaka dovodi do njihove neravnopravnosti u političkoj areni", istakao je Volodimir Ariev, šef delegacije PSSE

O regularnosti izbora govorili su i predstavnici posmatračke misije Građani na straži – kako je rekao šef misije Raša Nedeljković, nepravilnosti je bilo širom Srbije ali se ne može govoriti da je ukupni izborni proces doveden u pitanje:

"Ono što je naša ocena kvaliteta ukupnog izbornog dana jeste da obeležen opštom atmosferom nepoverenja u izborni proces. Zaključak je iznesen o odnosu na količinu prigovora, žalbi, pitanja građana koji je upućen našoj postmatračoj misiji."

Šefica pregovarakog tima Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da posle izbora očekuje ubrzanje procesa evropskih integracija, ističući da je većina stranaka koje su ušle u parlament za to izrazila spremnost, što je, kako je rekla Miščević, poruka koju su čuli i EU i njene države članice.

XS
SM
MD
LG