Linkovi

Vučić Mekejnu: Dobri odnosi i sa NATO i sa Rusijom


Džon Mekejn u Beogradu sa Vučićem

Posle Slovenije, a pre Kosova, američki senator i predsednik Komiteta za Oružane snage SAD Džon Mekejn doputovao je u ponedeljak u posetu Srbiji, gde je razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i ministrima policije i odbrane Nebojšom Stefnovićem i Zoranom Đorđevićem.

U okviru posete Balkanu, američki senator Džon Mekejn, koji je ujedno i predsedavajući Komiteta za Oružane snage Kongresa SAD, tokom razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao je da Vašington podržava integraciju Srbije u Evropsku uniju.

Na konferenciji za novinare, Mekejn je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine doveo do napretka, i čestitao srpskom premijeru na napretku u ekonomskim reformama. Takođe, on je izrazio zabrinutost zbog ruskog ponašanja i pokušaja da se sruši vlada u državi koja je sused Srbije, kao i u vezi sa Sirijom.

"Sjedinjenje države podržavaju Evropu, koja je celovita i mirna, čelično snažna. Nadam se saradnji sa Srbijom u ubrzanju njenog napredovanja ka evropskoj zajednici. Verujem da Srbija ima ključnu ulogu u procesu pomirenja u Jugoistočnoj Evropi, kao i jednu od vodećih ekonomija u regionu", poručio je Džon Mekejn.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija pouzdan partner svakom u svetu i dodao da Beograd želi dobre odnose i sa NATO i sa Rusijom. On je izjavio da Srbija želi da bude vojno neutralna, uz dobre odnose sa Rusijom i posvećenost evropskom putu:

"Konstatovali smo da smo imali osam zajedničkih velikih vežbi sa NATO u 2016. i da je predviđeno šest ili sedam velikih u 2017. godini. I uvek preko stotinu zajedničkih aktivnosti, što čini jednu veoma korektnu saradnju i veoma pristojan odnos. Iako sam, razume se, ponovio stavove Srbije da ne želi da pripada ni jednom vojnom bloku, ni jednom vojnom paktu ni na koji način, već želi da čuva svoju nezavisnost i suverenost", kaže premijer Aleksandar Vučuć.

A tokom dana, senator Džon Mekejn i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović su prisustvovali zajedničkoj vežbi pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije, Američke komande za specijalne operacije u Evropi i Specijalne enote Vojske Slovenije.

Takođe, Mekejn se sastao i sa ministrom odbrane Srbije Zoranom Ðorđevićem, koji je iskazao zadovoljstvo saradnjom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa SAD u okviru Programa bezbednosne pomoći, koji se koristi u procesu modernizacije Vojske Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG