Linkovi

Vučić sa nemačkim privrednicima


Sastanak srpskih zvaničnika sa nemačkim investitorima, Beograd 21. oktobar 2014.
Sastanak srpskih zvaničnika sa nemačkim investitorima, Beograd 21. oktobar 2014.

Nemačke kompanije su zainteresovane za ulaganje u Srbiju i podržavaju reforme koje sprovodi Vlada - poručili su danas predstavnici nemačkih investitora posle sastanka sa srpskim premijerom.

Sutra ili prekosutra Vlada će usvojiti Nacrt rebalansa budžeta i proslediti ga Skupštini na usvajanje, najavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da i pripreme budžeta za iduću godinu idu po planu kako bi Srbija u 2015. imati budžet u skladu sa mogućnostima.

Posle sastanka sa delegacijom Odbora nemačke privrede za istok Vučić je rekao da je nakon sinoćnjeg razgovora sa potencijalnim investitorom, veliki optimista da će Železara Smederevo dobiti strateškog partnera.

"Očekujemo do Božića da potpišemo sporazum sa MMF-om, što će biti još jedna veoma važna stvar za našu zemlju. Ono što su primedbe nemačkih investitora je rad naše administracije – od opštinske do centralne administracije. Takođe, to je Zakon o planiranju i izgradnji", izjavio je Vučić.

Direktor Odbora nemačke privrede za istok, Rajner Lintner podržao je Srbiju na evropskom putu i precizirao da je došao u Beograd sa predstavnicima 15 kompanija i investitora. Kako je rekao Lintner, nemački investitori podržavaju mere srpske Vlade, posebno Zakon o radu, koji je, po njegovim rečima, sjajan podsticaj za nastavak saradnje.

"Najavljene mere fiskalne konsolidacije koje treba da se usvoje su izuzetno važne i kako bi došlo do konsolidacije ekonomije i javnog sektora. I vrlo je važno za strane investitore da vide snažnu finansijsku politiku u ovoj zemlji", istakao je Lintner.

On je rekao i da je robna razmena Srbije i Nemačke prošle godine bila oko tri milijarde evra i dodao da Nemačka želi da ima više svojih kompanija u Srbiji.

Prema njegovim rečima, danas se razgovaralo o projektu revitalizacije pruga, poboljšanju poslovanja Metro grupe, o projektima iz oblasti energetike, kao i o ponudama nemačkih firmi iz oblasti informacionih tehnologija.

XS
SM
MD
LG