Linkovi

Vučić kupio štampane medije pred izbornu tišinu


Naslovne strane današnjih novina u Srbiji
Naslovne strane današnjih novina u Srbiji

Poslednjeg dana predizborne kampanje u Srbiji naslovne strane dnevnih listova su osvanule sa oglasom sa aktuelnim premijerom i kandidatom vladajuće koalicije Aleksandarom Vučićem. Jedine dnevne novine koje su upadljivo štrčale na kioscima i nisu bile "uniformisane", su izdanja lista Danas i Informer.

Izborni oglas objavljen je na naslovnim stranama dnevnih listova Blic, Alo, Srpski telegraf, Kurir, Novosti, Politika i Dnevnik.

Komentari su različiti na društvenim mrežama. Od onih koji kažu da su mediji u Srbiji na današnji dan zalajali, do onih koji pominju kraj novinarske etike, pa sve do onih koje su jednoobrazne strane naslovnica podsetile na dan kada je umro Josip Broz Tito.

Možda se najviše u poslednjem danu pred ćutanje, koje počinje u ponoć, ipak izdvaja dnevnik Blic, koji prenosi prvi ekskluzivni intervju sa maloletnom ćerkom Aleksandra Vućića.

Inače zakonska regulativa u Srbiji zabranjuje zloupotrebu dece u političke i marketinške svrhe, a regulisana je i Konvecijom o pravima deteta.

Vodeći animator srpskih apstinenata, Ljubiša Preletačević Beli ili njegovi pratioci oglasili su se na društvenim mrežama isti dan sa naslovnim stranama dnevnih novina koje su potupno bele.

Predsednik SDS Boris Tadić izjavio je da štampani mediji nisu danas na naslovnim stranama objavili samo predizborni oglas Aleksandra Vučića, već i konačni kraj demokratije u Srbiji.

Tadić je u izjavi dostavljenoj medijima ocenio da su današnje naslovne strane novina konačno ogolile pravo stanje u našim medijima, da predstavljaju ogledalo našeg društva i poslednje su "upozorenje građanima da izađu na izbore i svojim glasom odbrane slobodu i demokratiju".

Poslanik Poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović je rekao da se postavlja pitanje "da li niko drugi od konkurenata Vučića na predsedničkim izborima nema mogućnosti, odnosno načina da se reklamira na ovakav način, ne da zakupi neki oglas ili parče, već da čitave novine obmota u svoju reklamu".

On je ocenio, da bez obzira da li je u pitanju finansijska nemogućnost predsedničkih kandidata, ili strah medija, "posledica je pogubna i dosta govori o neravnopravnosti predizborne utakmice".

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić izjavio je da su reklamni oglasi i politički marketing legitimni.

On je istakao da su kritike opozicionih kandidata na račun EU i Angele Merkel bazirane na tome što se u Evropi čuju samo reči razumevanja i podrške za politiku koju vodi Aleksandar Vučić.

"Što se tiče pominjanja rumunskog, makedonskog i ukrajinskog scenarija, oni su prvi koji su tokom svojih mitinga i na društvenim mrežama govorili o protestima, nama je stalo do mira i stabilnosti i ne trebaju nam ulični obračuni i razbijene glave koliko god da se nekome to dopadalo," rekao je Orlić.

XS
SM
MD
LG