Linkovi

Vučić krivi opoziciju za blokadu ulica


Povećanje cene benzina u Srbiji prouzrokovalo je proteste u nekoliko gradova, Foto: AP
Povećanje cene benzina u Srbiji prouzrokovalo je proteste u nekoliko gradova, Foto: AP

Na ulicama Srbije u petak i danas vozači blokiraju saobraćaj zbog povećenja cene goriva, a danas su im se pridružili i poljoprivrednici u nekoliko mesta u Vojvodini koji su organizovali protestnu vožnju.

Na beogradskim ulicama tokom dana nije bilo blokade saobraćaja, a na svim važnijim pravcima u gradu nije bilo zastoja. Kako su javili mediji, desetak vozača pokušalo je kod Centra Sava da zaustavi saobraćaj, ali je reagovala policija, tako da nisu uspeli u svojoj nameri.

Tokom jutra, zrenjaninski put kod Borče i most Gazela u Beogradu bili su blokirani, kao i pojedine ulice u Novom Sadu. Nakon tridesetak minuta protesta saobraćaj je ponovo krenuo.

Protesti su, inače, organizovani jer je cena benzina u Srbiji od početka godina porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara.

Za sada su se poljoprivrednici iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika priključili protestima u znak upozorenja, a kako su najavili, ako problem ne bude rešen, oni će protest traktorima radikalizovati.

Za razliku od petka, kada niko nije reagovao, reakcije političara i policije danas su brojne, pa su članovi vladajuće partije osudili ovaj protest, a prvi je reagovao predsednik Aleksandar Vučić koji je loptu sa ekonomskog prebacio na politički teren, optužujući opoziciju da stoji iza organizovanja blokada.

On rekao da su protesti širom zemlje zbog visoke cene goriva politički organizovani, da iza njih stoji opozicija, koja, kako je rekao, pokušava da se tako vrati na vlast jer im ponestaje im novca.

I dok se političari prepiru, na ulicama su zabeleženi i prvi incidenti - u toku blokade jutros u Beogradu je napadnuta osoba koja je pitala one koji su blokirali put zašto to rade.

Reakcije su različite na ovo pitanje – dok je nekima cena benzina, izgleda, od životne važnosti, drugi građani misle da je možda bitnije da više povede računa o tome da novac bude utrošen na škole, bolnice, puteve i neke druge probleme sa kojima se Srbija bori.

Zahtevi okupljenih građana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza, koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Vozači takođe zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

XS
SM
MD
LG