Linkovi

Pozitivno o poseti Vučića Kosovu


Vicepremijer Aleksandar Vučić
Vicepremijer Aleksandar Vučić

Potpredsednik srpske Vlade tvrdi da nakon njegove posete jaz između vlasti u Beogradu i predstavnika naroda na Kosovu i Metohiji nije više toliko dubok.

Jučerašnja poseta vicepremijera Aleksandra Vučića Kosovu naišla uglavnom na pozitivne odjeke - kako na samom Kosovu, tako i u Srbiji. Za sada je DSS i dalje protiv sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Nakon jučerašnje posete Kosovu potpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić je ocenio da Srbi na Kosovu neće lako prihvatiti primenu briselskog sporazuma, ali je, istovremeno primetio i da jaz između vlasti u Beogradu i predstavnika naroda na Kosovu i Metohiji nije više toliko dubok.

Najavljujući da bi novi sastanak mogao da bude organizovan već ove nedelje, Vučić je posle razgovora sa odbornicima iz sve četiri opštine sa severa Kosova rekao da će ubuduće sve akcije biti koordinisane sa Srbima i njihovim čelnicima sa Kosova i Metohije.

Sa ocenom da je tokom posete Aleksandra Vučića severu Kosova napravljen mali pomak slaže se i zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo Krstimir Pantić, a bivši ministar za Kosovo Goran Bogdanović je, nakon posete Vučića Kosovu, izjavio da je optimista po pitanju sporazuma o nomalizaciji odnosa sa Prištinom. A nakon današnjeg razgovora sa patrijarhom Irinejom predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da je u rešavanju pitanja Kosova potrebno apsolutno jedinstvo:

"Želja nam je da rešimo problem Kosova i Metohije na način koji ne ugrožava ni Ustav Srbije, ni njen suverenitet, ni živote i bezbednost građana Kosova, posebno Srba koji tamo žive. Želja nam je da ne dođe ni do kakvih razmimoilaženja u izjavama – kad ih nema u stavovima."

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je ocenio da je tokom posete Kosovu Vučić čuo šta ljude brine i dodao da očekuje da uskoro može da počne sprovođenja sporazuma:

"Potrebno je da se objasni suština dogovora, da se čuje oko čega su ljudi zabrinuti, kao i da se odagnaju te brige – posebno oko bezbednosti. Mislim da je gospodin Vučić ponovio važnost garancija EU za sprovođenje sporazuma."

A poslanik DSS-a sa severa Kosova Marko Jakšić je u izjavi KIM radiju ocenio da je poseta potpredsednika Vlade bila marketinški i politički potez, da je bila neuspešna i da je napravila još veći jaz između Srba na severu Kosova i Vlade Srbije.
XS
SM
MD
LG