Linkovi

Predstavljen akcioni plan za borbu protiv korupcije


Potpredsednik Vlade Srbije na konferenciji o nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije, Beograd, 15, jul 2013.
Potpredsednik Vlade Srbije na konferenciji o nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije, Beograd, 15, jul 2013.

Prilikom predstavljanja Akcionog plana za borbu protiv korupcije potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.je najavio da će do kraja godine biti rešeni svi sporni predmeti na koje je ukazano iz EU.

U okviru istraga 24 sporne privatizacije do sada je procesuirano 89 osoba koje se sumnjiče da su oštetile budžet za oko 80 milijardi dinara, izjavio je danas potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Srbija sprovodi sistemsku i neselektivnu borbu protiv korupcije, dodao je Vučić, najavljujući i obračun sa političkom korupcijom:

"Po prvi put ćemo imati potpuno jasno praćenje prihoda svih funkcionera, na najefikasniji način izbegavanje sukoba interesa. I ono što je veoma važno, po prvi put su ustanovljene institucije, odnosno sistem kontrolisanja rada svih javnih funkcionera, kao i sistem kontrole sprovođenja Akcionog plana."

Po oceni ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija borba protiv ko-rupcje je izuzetno važna za budućnost Srbije, a brzo donošenje Akcionog plana za bornu protiv korupcije je, kako je rekao Kirbi, dokaz da ova Vlada Srbije to shvata:

"U svakoj zemlji korupcija je pretnja svim sferama života – javnom i privatnom. Ni jedna zemlja nije imuna na korupciju. Vlada Srbije je uradila veliki posao u poslednjih godinu dana usmeravajući sveukupnu pažnju na borbu protiv korupcije."

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhart je pohvalio tekst Akcionog plana, za koji je rekao da može da služi kao model za druge strategije. Uz ocenu da je Srbija postignutim rezultatima dokazala da želi da se izbori protiv korupcije, Burkhart je izrazio uverenje da će posle pet godina rezultati borbe protiv korupcije biti vrlo uspešni:

"Mi smo ubeđeni da su za borbu protiv korupcije potrebne jake institucije i strateški pristup. Potrebno je da sudstvo, tužilaštvo i policija rade zajedno. I da budu odgovarajuće opremljeni i da imaju neophodne resurse."

Inače, danas predstavljenim Akcionim planom se deteljno razrađuje borba protiv korupcije u devet oblasti: politike, javnih finansija, privatizaci-je, pravosuđa, policije, prostornog planiranja i izgradnje, obrazovanja, sporta, zdravstva i medija.
XS
SM
MD
LG