Linkovi

Vučić: Ekonomski boljitak za više građana u 2017


Premijer Srbije Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić održao je danas završnu konferenciju za novinare, u kojoj je 2016-tu opisao kao tešku godinu u svetu, u kojoj je Srbija imala svojih uspeha - pre svega u ekonomiji, ali i u drugim oblastima.

Osnovni cilj i za 2017-tu godinu biće da se održi mir i stabilnost, a iduće godine ekonomski boljitak trebalo bi da oseti više građana, ocenio je u četvrtak premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je u ovoj godini ostvaren je rast BDP-a od 2,75 odsto, a da će direktne strane investicije biti oko dve milijarde. Na novogodišnjoj konferenciji za novinare Vučić je najavio i da bi bi već krajem januara Srbija mogla da otvori još tri poglavlja u pregovorima sa EU:

"Ima i onih zemalja koji napredak i uspeh Srbije, posebno u ekonomiji ili jačanju bezbednosnih kapaciteta Srbije, vide neuspeh sopstvene zemlje. Mi to tako ne posmatramo, ali moramo da budemo svesni da ćemo sa zaustavljanjima, i sa pravljenjem veštačkih prepreka se suočavati i u budućnosti."

Govoreći o predstojećim izborima, Vučić je rekao da će sa predsednikom Srbije sredinom februara izaći pred javnost i predložiti zajedničkog kandidata. Kako je još rekao Vučić, već danas je uplaćena prva tranša za kupovinu devet helikoptera za vojsku i policiju, o čemu je sinoć sa Erbasom potpisan ugovor.

Što se tiče slučaja Savama i Hercegovačke ulice, Vučić je istakao da je uveren da će nadležni organi dati svoj sud, a on lično, kako je rekao, tu temu doživljava kao političku:

"Pojedine stane zemlje su do sada uložile 8,1 milion evra u kampanju samo za slučaj Savamala. I kroz različite medijske kuće, i kroz različite nevladine organizacije. Naravno, da ni to bilo upereno protiv mene, protiv Vlade koju vodim, a ne protiv nekog ko bi bio potencijalni krivac."

Vučić je podvukao da Srbija poštuje integritet BiH, ali i RS, i da će dosledno sprovoditi obaveze koje ima iz Dejtonskog sporazuma. Jednako kako niko ne sme da ugrožava integritet BiH, ne sme niko da ugrozi integritet RS, dodao je Vučić i podsetio da se danas sastao i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

XS
SM
MD
LG