Linkovi

Vučić i Kećiang otvorili Pupinov most


Nakon tri godine gradnje, premijeri Srbije i Kine svečano su otvorili most Mihajlo Pupin. Istog dana, šef Delegacije EU u Srbiji ukazao da je Unija najveći donator Srbije za poslednjih 10 godina.

Premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećiang svečano su danas otvorili most Mihalo Pupin, koji spaja Zemun i Borču, a crvenu vrpcu na novom mostu presekli su zajedno sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim. Otvaranju mosta prisustvovalo je nekoliko hiljada građana, uglavnom članova i simpatizera SNS-a, koji su mahali kineskim i srpskim zastavicama.

Kako je današnjoj svečanosti rekao srpski premijer ovaj most predstavlja simbol iskrenog prijateljstva i veza Srbije i Kine, dok je predsednik kineske Vlade izrazio zadovoljstvo što će njegovim otvaranjem biti poboljšan saobraćaj u ovom delu Srbije:

"Kineska strana je spremna da sarađuje u oblasti infrastrukture i izgradnja prugre Beograd – Budimpešta će biti u skladu sa standardima EU. I način finansiranja će biti u skladu sa zakonskim okvirima EU. Ova pruga biće povezana sa lukom Pirej u Grčkoj, a tako ćemo zajedno da izgrađujemo tu kopnenu i morsku liniju između Kine i Evrope."

A na konferenciji održanoj danas u Beogradu pod nazivom "Svet u 2015.", u organizaciji londonskog magazina Ekonomist, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je istakao da je u izvesnom smislu Srbija već deo EU i da je Unija u proteklih deset godina najveći donator u Srbiji sa 2,5 milijarde evra.

Davenport je istakao da je pojedinačni izvoz Srbije u Italiju i Nemačku veći nego ukupan izvoz Srbije u SAD, Kinu, Rusiju i Tursku:

"Kompanije iz EU su daleko najveći investitori u Srbiji – ako uzmete period od 2005-te naovamo, kompanije iz EU su uložile 13,5 mili-jardi evra u Srbiju, što je više od tri četvrtine ukupnih direktnih stranih investicija u Srbiji u tom periodu."

Na jutrošnjem prijemu povodom početka srpskog predsedavanja OEBS-om, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je najavio da će glavni prioritet sledeće godine biti podsticanje sveobuhvatnog mirovnog procesa u Ukrajini. Tim povodom Dačić je danas otputovao u Pariz, gde je razgovarao sa ministrom inostranih poslova Francuske Lorenom Fabijusom, a posle Francuske, Dačić će u narednih nekoliko dana posetiti Rusiju i Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG